Лајчак не види проблем у руским бајкерима

За шефа словачке дипломатије Мирослава Лајчака пролазак руских мотоциклиста "Ноћних вукова" преко Словачке на путу од Москве до Берлина није проблем. Лајчак поручује да Словачка, пошто није диктатура, мора да их пусти, ако нису на списку обухваћених санкцијама и имају уредно издате визе.

"Мене интересује да ли неко крши наше законе. Ако неки људи желе да пређу преко наше територије, ако нису на списку обухваћених санкцијама, ако имају некакве визе из шенгенске земље, не можемо да се понашамо као диктатура", казао је Лајчак у интервјуу словачком листу Дењик Н, преноси Бета.

Словачки министар нагласио је да је Словачка лојалан и дисциплинован члан Европске уније и да би забранила улазак оним "Ноћним вуковима" који би били на списку Руса на које се односе санкције ЕУ, а словачке власти би реаговале, ако би током вожње у част 70. годишњице краја Другог светског рата кршили словачке законе.

"Ако руски држављани ратују на страни сепаратиста Донбаса, не крше словачке законе. Крше конкретне принципе међународног права, али то само по себи не крши наше законе", рекао је Лајчак.

Пољска и Литванија вратиле су "Ноћне вукове" са граница, а Немачка некима поништила визе, између осталог и због подршке тог најстаријег руског мотоциклистичког клуба припајању Крима Русији и проруским сепаратистима на истоку Украјине.

"Увек ће нам долазити људи са чијим ставовима се не поистовећујемо, али поштујмо то што смо демократска земља", нагласио је Лајчак.

"Ноћни вукови" су након забране пољских и литванских власти да у тим земљама пређу спољну границу ЕУ, успели раштркани, неки с позајмљеним мотоциклима, други авионом, да уђу у мањим групама у шенгенски простор, а очекују да ће им се 5. маја у Прагу придружити и "Ноћни вукови" из Србије, Македоније и Бугарске да наставе заједно ка Берлину.

Данас ће се уместо планиране велике колоне са преко 100 мотоциклиста десетковани "Ноћни вукови" окупити у Братислави и поподне положити венце да одају пошту совјетским војницима, којих је 150.000 погинуло ослобађајући Чехословачку, на споменику црвеноармејцима Славин у Братислави.

Словачки министар унутрашњих послова Роберт Калињак нјавио је да им полиција у тој земљи неће правити проблеме.

Суседна чешка "Ноћне вукове" који су продрли кроз пољску и литванску блокаду на њену територију и ту, према програму, полажу венце на споменике и гробља црвеноармејаца, не протерује ван својих граница, али пошто на њихову вожњу гледа као на политичку провокацију милитантних руских националиста из тог бајкерског клуба, малтретира их бирократским полицијским контролама и честим заустављањима.

"Ноћни вукови" првобитно су планирали да од 25. априла до 9. маја пређу Путевима победе, трагом Црвене армије 6.000 километара дугу трасу од Москве до Берлина преко Белорусије, Пољске, чешке, Словачке, Аустрије и Немачке да подсете да тај део Европе не би био слободан без совјетске армије.

Пољски, чешки и немачки званичници означили су вожњу "Ноћних вукова" за политичку провокацију.

Чешки премијер Бохуслав Соботка сматра да је да је та патриотска вожња одговор на то што је недавно од Балтика преко Пољске и чешке до Немачке прошао конвој НАТО-а од 550 америчких војника на оклопним транспортерима и војним возилима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво