Читај ми!

Јапан, огромна одштета због шкодљивог лека

Највећи јапански произвођач лекова "Такеда фармасеутикалс" исплатиће 2,4 милијарде долара одштете хиљадама пацијената и њихових породица због свог лека за дијабетес "актос", који може да изазове рак.

Против "Такеде" је у САД покренуто 9.000 тужби, јер та фармацеутска компанија пацијенте није обавестила о ризику да им "актос" изазове рак, наводи Бета.

"Такеда" је саопштила да ће поменутом сумом бити решена већина тужби, али та компанија не признаје правну одговорност.

Поравнање ће ступити на снагу ако 95 одсто тужитеља пристане на договор, и у том случају ће "Такеда" платити 2,37 милијарди долара.

Уколико поравнање прихвати 97 одсто тужитеља или више, Такеда ће платити 2,4 милијарде долара.

Такеда је саопштио да ће одштету покрити из зараде у првом кварталу јануар-март која износи 2,7 милијарди долара.

Због одштете, та компанија имаће нето губитак од 145 милијарди јена (1,2 милијарде долара) за пословну годину завршену 31. марта, чиме ће први пут од 1949. отићи у минус.

У претходној правној бици против "Такеде" у америчком Окружном суду у западној Луизијани прошле године утврђивано је да ли је "актос", лек који се користи за лечење дијабетеса типа два, изазвао рак бешике код једног пацијента, као и да ли је био одговоран и за друге случајеве рака код пацијената који су га користили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво