Број утопљеника у Средоземљу 30 пута већи него лане

Од почетка године у Средоземном мору се утопило више од 1.750 миграната, што је чак 30 пута више у односу на исти период прошле године, саопштила је Међународна организација за миграције. Уницеф апелује да предузму одлучне мере како би се избегле нове несреће миграната.

Портпарол Међународне организације за миграције (ИОМ) Џоел Милман рекао је на конференцији за новинаре у Женеви је израчунато да је број људи који су се утопили од почетка године више него 30 пута већи у односу на исти период лани, кад је пријављено само 56 случајева утапања у Средоземљу, јавља АФП, преноси Танјуг.

"ИОМ страхује да би укупан број жртава из 2014. од 3.279 могао ове године да буде премашен већ за неколико недеља, а до краја године би могао да порасте на чак 30.000, с обзиром на то колико до сада има погинулих", истакао је Милман.

Портпарол Високог комесаријата УН за избеглице (УНХЦР) Адријан Едвардс је на истој конференцији рекао да је бродолом у којем је у недељу уз либијску обалу погинуло 800 људи "најсмртоноснији инцидент у Средоземљу који је икад забележен".

Едвардс је изнео податак да се само од почетка априла у Средоземљу утопило 1.300 људи, што је месец са највећим бројем жртава откад се води евиденција.

Уницеф: Одлучним мерама избећи нове несреће

Две трагедије са мигрантима у само два дана у Средоземном мору, у којима је погинуло више од 800 људи, међу којима су била и деца, наглашавају потребу за брзим, колективним и храбрим мерама, саопштио је Уницеф и истакао да су "људске жртве превисоке".

"Хиљаде људи, мушкараци и жене, читаве породице, тинејџери и деца, кренули су на опасна путовања у Европу - тражећи безбедност и могућности које пружа Европа. Бежали су од бруталних сукоба, као што је онај у Сирији. У овој години, најмање 1.600 људи је погинуло и пре него што су дотакли европско тло", навела је Организација УН за децу и омладину.

Уницеф је оценио да су "деца која крену на оваква путовања у опасности од злостављања, експлоатације, а понекад и смрти, а ако преживе, често су смештена у несигурним и неодговарајућим условима и/или су криминализована, што је у супротности са Конвенцијом о правима детета."

"Тражимо да се све активности у потпуности ускладе са најбољим интересима сваког детета. Без обзира на њихов статус избеглица или миграната, треба водити бригу о деци на безбедном месту, а не у притворској јединици. Деца морају да имају приступ образовању, здравству, социјалним и правним услугама, уз потпуну имплементацију постојећих мера заштите, што се посебно односи на најугроженију децу", истакао је Уницеф.

Та организација је додала да се "са почетком топлијег времена у Европи, када ће број миграната вероватно порасти, одлучним мерама могу избећи нови бесмислени смртни случајеви".

"То значи поштовање постојећих мера заштите Европске уније за малолетнике без пратње, јачање капацитета за претрагу и спасавање како би се заштитили животи, судско гоњење трговаца људима и решавање узрока миграција у земљама порекла - сукоба, сиромаштва и дискриминације - како би се избегле трагичне последице", нагласио је Уницеф.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије