Читај ми!

Хавана: Праведна одлука Обаме

Министарство спољних послова Кубе саопштило је да је праведна одлука америчког председника Барака Обаме да уклони њихову земљу с листе држава које спонзоришу тероризам.

"Влада Кубе сматра праведном одлуку председника САД да уклони Кубу с листе на коју никада није ни требало да буде стављена", наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

Обама је јуче обавестио Конгрес о својој намери да скине Кубу с листе и то после исцрпног разматрања започетог прошле године када је Вашингтон отворено почео да се приближава свом непријатељу из периода хладног рата, подсећа АФП.

Амерички конгресмени сада имају рок од 45 дана да се успротиве том Обамином предлогу а ако то не учине, он ће проћи и тиме ће бити отклоњена главна препрека да се обнове дипломатски односи двеју земаља.

"Као што је то кубанска влада истакла у бројним приликама, Куба одбацује и осуђује све акте тероризма у свим његовим облицима и манифестацијама, као и свако деловање чији је циљ да подстиче, подржава, финансира или прикрива терористичке акте", наводи се у саопштењу које је прочитано на кубанској телевизији.

Куба је била "жртва стотина терористичких дела", закључује се у саопштењу.

"И даље ћемо имати разлике са кубанском владом, али наша забринутост о широком спектру кубанске политике и акција падају пред критеријумом који је релевантан да ли укинути обележје Кубе као државе која спонзорише тероризам", навео је Обама у поруци Конгресу.

Бела кућа је саопштила да је Обама поднео Конгресу потребне извештаје и доказе који указују да има намеру да Кубу скине са те листе, што је кључни корак америчког председника у његовој понуди за нормализацију односа две земље, додаје агенција АП.

САД су одавно, престале да активно оптужују Кубу за подршку тероризму, посећа америчка агенција.

Куба је била једна од четири земље које се налазе на поменутој америчкој листи заједно с Ираном, Суданом и Сиријом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије