Читај ми!

Палестинци и Израелци – тако близу а тако далеко

Никакве модерне комуникације, ни друштвене мреже, ни СМС, не помажу да се премости национални и религијски јаз између младих у Израелу. Могу да воле исту музику, књиге, филмове или серије, исту моду, али никада једни друге.

Двадесеттрогодишњи јерусалимски Арапин сматра да си далеко од своје религије када си екстремист.

"У исламу, у хришћанству, у јудаизму, није написано да треба да будеш екстремиста. Ако желиш да будеш добар, треба да живиш како је написано у твојој религији, ништа мање, ништа више", сматра двадесеттрогодишњи јерусалимски Арапин.

Иако живе једни поред других, млади Палестинци и Јевреји се не мешају. Кхалил зна да није одувек било тако.

"Кад сам био мали деда ми је причао да смо са Јеврејима живели заједно. А, данас, не знам, можда једног дана, коме се надам", каже Кхалил.

Јеврејин Јишај Монтгомери је улични свирач, а међу муслиманима нема ниједног пријатеља иако би волео да је другачије.

"Компликовано је пролазити контролне пунктове. Ја не знам никог ко је оженио Палестинку. Свака таква веза имала би проблеме, ту су родитељи, ако не они онда комшије, рођаци, некоме би сметало", каже Јишај Монтгомери.

У граду где се на свега неколико десетина метара раздаљине налазе највећа светилишта хришћанства, јудаизма и ислама, три религије које проповедају љубав, чини се да ње у Јерусалиму највише недостаје.

Кхалил и Јишај нису усамљени са својим ставовима, али су мањина. У таквом амбијенту, тешко је говорити о скорашњем потпуном помирењу, сматрају посматрачи прилика у тој регији.

"Подељеност између екстрема сваке нације гони на то да се остатак друштва које је негде у центру, коме то није толико битно – поларизује", истиче Мирко Даутовић из Дебатног клуба.

Због 2.200 убијених сународника у Гази током прошле године отпор Арапа према израелским снагама безбедности све је јачи. Можда због тога од 29.000 полицајаца у Израелу само 2.000 су Арапи, док их у војсци готово нема.

"Наши полицајци из свих делова Израела, из Јерусалима, Тел Авива, као и Назарета, састају се редовно и са арапским верским вођама, како би имали близак однос и смањили напетост", каже портпарол полиције Израела Мики Росенфелд.

Најавом нових признања Палестине као независне државе ове године, за Јишаја и Кхалила лето које стиже може бити хладније од тек готове зиме.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара