Читај ми!

Битка за Тикрит, распад ирачке коалиције због САД

Три моћне шиитске милиције напустиле су ратиште код Тикрита у знак протеста због учешћа америчких борбених авиона у тој акцији, чиме су ирачке снаге ослабљене за неколико хиљада бораца у значајној офанзиви против Исламске државе, извештава Њујорк тајмс.

Три групе које су напустиле фронт чиниле су трећину од укупно 30.000 војника које је Багдад успео да мобилише против снага Исламске државе.

"Немамо поверења у коалицију коју предводе Американци", рекао је Наим ел Убоуди, представник групе Асаиб Ахл ел Хак. "Недавно, Американци су грешком бомбардовали наше снаге и бацали оружје снагама ИС".

Амерички напади су протекле ноћи трајали око осам сати, када су акцију бомбардовања преузели ирачки "сухоји". Американци су тражили да се пред почетак акције са линије фронта склоне шиитски војници, али је такав захтев, суштински, довео до распада коалиције у којој ионако нико не верује никоме.

О напуштању фронта размишља и организација Бадр, а борбе је напустио Катаб Хезболах, који здушно подржавају Иранци и Армија мира шиитског лидера Моктаде ел Садра.

Снаге тог шиитског лидера су често улазиле у директан конфликт са Американцима, током окупације Ирака.

Обавештајни извори наводе да се у опкољеном Тикриту сада налази свега 150 исламиста.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара