Читај ми!

Боко харам одвео 500 деце из Дамасака

Око 500 деце старости до 11 година води се као нестало из нигеријског града Дамасака након што су га напустили екстремисти Боко харама, наводи Би-Би-Си.

Трговац из тог североисточног града рекао је за агенцију Ројтерс да су припадници екстремистичке организације Боко харам повели децу са собом када су одлазили, преноси Танјуг.

Војници из Нигера и Чада заузели су Дамасак раније овог месеца, окончавши тиме вишемесечну контролу исламистичких екстремиста.

Регионалне снаге одиграле су кључну улогу, помогавиши Нигерији да победи побуњенике.

Хиљаде људи убијено је од 2009. године од када је почела побуна Боко харама с циљем стварања Исламске државе.

Маина Маји Лаван, сенатор североисточне нигеријске државе Борно, каже за Би-Би-Си да овај случај спада у типичне.

"Децу шаљу у исламске школе, медресе, а младиће старости од 16 до 25 година, регрутују и индоктринирају их како би имали канале снабдевања за своје ужасне мисије", нагласио је Маина.

Група Боко Харам изазвала је бес међународне заједнице у априлу 2014. године након што је отела више од 200 девојчица из граничне сколе у граду Чибок.

Лидер групе Боко харам Абубакар Шекау рекао је касније да су девојчице удате за борце те исламистичке групе.

Дамасак је трговачки град у држави Борно близу границе са Нигером и удаљен је око 500 километара од главног града те државе, Мајдугурија.

Бизнисмен из Дамасака Малам Али, чији брат је међу несталом децом, да Боко Харам, када преузме град, дечаке шаље у исламске школе.

Малам је објаснио да након ослобођења града, случај нестанка ових дечака није расветљен.

Боко харам је група која промовише верзију ислама која забрањује муслиманима да учествују у било каквим политичким или друштвеним активностима које имају везе са Западом.

Раније овог месеца, група се заклела на верност милитантима Исламске државе, који контролишу велике делове Сирије и Ирака а такође су активни у Либији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара