Читај ми!

Разбијена тајна мрежа за транспорт људи са Косова

Велика тајна мрежа за транспорт људи са Косова и њихово размештање у Западној Европи разбијена је. Полиција у више земаља ухапсила у уторак 46 људи који су за новац пребацивали илегалце са Косова у западну Европу.

Како је речено на данашњој конференцији за штампу у Бечу, у оквиру операције "Лимакс" спроведене су акције у седам држава против лица која су у последњих пет месеци преко Мађарске и Србије пребацила у западну Европу око 10.000 лица, преноси Танјуг.

Хапшења су изведена на Косову, у Мађарској, Словачкој, Аустрији, Чешкој, Француској и Немачкој.

Директор Савезне криминалистичке службе Франц Ланг објаснио је да је од јесени прошле године 50.000 грађана са Косова кренуло пут западне Европе.

"Видели смо да иза тога мора стајати једна јако ефикасна мрежа", нагласио је Ланг.

Поред дипломатске офанзиве, коју је посетом Косову покренула министарка унутрашњих послова Јохана Микл Лајтнер, која је грађане Косова упозорила да неће добити азил у Аустрији, као ни новац, полиција је покренула истрагу тражећи банде које су се бавиле пребацивањем илегалаца.

Полиција је брзо установила да већина транспорта људи иде преко аустријске покрајине Корушке.

Директорка покрајинске полиције Корушке Михаела Колвајс је пренела да је приликом једног заустављања транспорта полиција добила потребан доказ да је једна организована мрежа стајала иза већине таласа азиланата са Косова.

Истрага полиције у Корушкој и Бечу, као и Савезне криминалистичке службе, подржане колегама из иностранства и Европола уродила је плодом и довела до хапшења.

Операција је покренута у Мађарској прошле године, а у Француској у јануару 2015. Истрагом је координисао Европол.

У Чешкој је ухапшено 16 лица, у Француској 12, у Аустрији 8, у Мађарској четири, међу њима и вођа банде, на Косову три, у Словачкој две и Немачкој један главни осумњичени.

Приликом претреса станова у Аустрији пронађена су документа, мобилни телефони, возила и око 50.000 евра у готовини.

У оквиру операције "Лимакс" ухапшено је, протеклих месеци, укупно 77 лица.

Главни осумњичени је 53-годишњи држављанин БиХ, који је ухапшен у Мађарској, и који је руководио путем мобилног телефона искључиво "косовским оперативцима".

Рута је, како наводи аустријска полиција, ишла са Косова, преко Суботице, Мађарске до Аустрије.

Илегалци су, до даљег транспорта у жељене земље западне Европе, претежно Француску, Немачку и земље Бенелуска, привремено скривани у становима и јефтиним хотелима.

За своје услуге криминална банда је тражила 2.800 евра по особи или 7.000 евра за читаву породицу.

Према пуковнику Гевралду Тацгерну, шефу Канцеларије за борбу против трговине људима, илегалци су те своте плаћали у ратама, а када не би могли да плате, криминалци су прибегавали "ригорозним средствима".

"Знамо да је једна избеглица са Косова две недеље била затворана у подруму у Бечу зато што није могла да плати тражену своту. Једна породица је држана у веома малом стану све док нису платили новац за даље путовање. Банда је илегалце врбовала маркетиншким путовањима на Косову, током којих им је обећавала огромне зараде у западној Европи", навео је Тацгерн.

Многи илегалци, према Тацгерну, нису чак били ни из најсиромашнијих слојева Косова.

У многим случајевима они су продавали своја имања како би финансирали транспорт, због чега је већина, која се вратила, остала без ичега.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара