Читај ми!

Штрахе: Није Русија агресор, већ НАТО

Лидер Слободарске партије Аустрије Хајнц Кристијан Штрахе критиковао је европске санкције Москви. Није Русија агресор који протеклих деценија шири свој војни утицај у правцу граница ЕУ, већ је НАТО тај који се шири у правцу руске границе, истиче Штрахе.

Хајнц Кристијан Штрахе је, у излагању на вечери Друштва аустријско-руског пријатељства, истакао да актуелне санкције тешко погађају и Аустрију, преноси Танјуг.

"Постоје процене према којима наша привреда годишње има штету од најмање милијарду евра", нагласио је Штрахе додајући да последице санкција против Русије осећају трговина, туризам, пољопривреда.

Прикључењем и подршком санкција Аустрија је, како је истакао, изгубила поверење у своју неутралност.

ЕУ има проблем што је већи број чланица део НАТО-а и због тога геостратешки није независна од НАТО и САД интереса, истакао је лидер најутицајније опозиционе странке која, према актуелним истраживањима, има велике шансе да освоји прво или друго место на идућим изборима.

Говорећи о Криму, Штрахе је рекао да је реч о "тешком случају" и да постоји историјско оправдање за руску анекцију.

Када је реч о Украјини, Штрахе је оценио да су протесте на Мајдану финансирале обавештајне службе, користећи невладине организације, а промена власти је спроведена неуставно. Нове власти, према његовим речима, јасно су показале да не желе руску мањину на истоку и југу земље.

Изнео је и сумње да је Русија крива за обарање путничког авиона над Украјином прошлог лета, нагласивши да највиши кругови ЦИА тврде да то Руси са сигурношћу нису учинили.

"Не желимо ширење сукоба, а посебно не Трећи светски рат, који, према мом мишљењу, нажалост јесте могућ, ако се погледа како се свесно долива уље на ватру", упозорава Штрахе.

Без навођења имена, навео је да "појединци у америчкој влади и стратези" тренутно размишљају чак и о нуклеарном рату.

Као пример за европску мировну архитектуру, Штрахе је навео "Свети савез" из 1815. са Русијом.

"То, међутим, није било у интересу Енглеске и Америке и због тога је, приликом јачања Европе, стално ометано", подвукао је лидер аустријске Слободарске партије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара