Читај ми!

Кина, погубљени организатори напада у Кунмингу

Власти у југозападној Кини погубиле су три особе које су осуђене због организовања напада ножем испред железничке станице у граду Кунмингу у провинцији Јунан, у којем је пре годину дана убијена 31 особа.

Над Искандаром Ехетом, Тургуном Тохтуњазом и Хасајном Мухамедом извршена је смртна казна, пошто је Врховни суд потврдио њихове пресуде по оптужници за убиство, организовање и вођење терористичке организације, наводи се у саопштењу суда у Кунмингу, преноси Бета.

1. марта 2014. године пет нападача с ножевима убило је 31 особу а повредило 141, што је шокирало целу Кину, посебно имајући у виду и чињеницу да су се тензије између ујгурске муслиманске мањине и већинских Кинеза прошириле и изван Синђијанга, кинеске покрајине у којој претежно живе Ујгури.

Четири нападача убијена су на лицу места, а пети, трудница Патигул Тохти, ухваћена је жива и касније је осуђена на казну доживотног затвора по оптужби за прикључивање терористичкој групи и за убиство.

Кинеске власти су навеле да су Ехет, Тохтуњаз и Мухамед ухапшени два дана пре напада, док су покушавали да побегну преко кинеске границе.

Изгубивши контакт с том тројицом, осталих пет чланова групе спровели су напад као што је и планирано, саопштио је суд у Кунмингу.

Пекинг криви ујгурске екстремисте и верске фанатике за пораст недавног насиља у којем је прошле године погинуло стотине људи.

Критичари, пак, сматрају да су чврста кинеска владавина и економско занемаривање покрајине у којој живе, усмерили неке Ујгуре ка екстремизму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије