Читај ми!

Конгрес за слање оружја Украјини

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је резолуцију којом се председник Барак Обама позива да пошаље убојито оружје Украјини да би заштитила суверенитет у борби против проруских снага.

Резолуција је усвојена са 348 гласова "за", док је 48 било против, преноси Танјуг.

Званичници Стејт департмента навели су да се у оквиру Обамине администрације разговара о таквој врсти помоћи, али да се чека да би се видели да ли ће споразуми, који су довели до прекида ватре у фебруару, бити испуњени, пренела је агенција АП.

Председник Представничког дома Конгреса Џон Бејнер и група водећих демократа и републиканаца појачали су почетком месеца притисак на председника САД да снабде Украјину смртоносним одбрамбеним оружјем.

У писму које су тада упутили Бараку Обами, 11 посланика је навело да акције Русије представљају више од напада на суверенитет Украјине и "гротескно кршење међународног права, претњу по Запад и напад на међународни поредак који је уз велику цену успостављен после Другог светског рата".

"Позивам вас да брзо уложите додатне напоре како би се подржали напори Украјине да одбрани своју суверену територију, укључујући трансфер смртоносних дефанзивних оружаних система украјинској војсци", наводи се у писму Обами.

Многе европске владе противе се било каквом потезу САД у правцу пружања војне подршке украјинској влади, страхујући да би то могло да изазове шири рат.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије