Читај ми!

Нови напад екстремиста у Тунису, погинуо војник

Један туниски војник погинуо је у недељу увече у експлозији мине коју су поставили исламски екстремисти. Напад се догодио убрзо пошто је председник Беџи Каид Ешебси на телевизији рекао да су власти на трагу организатора недаваног терористичког напада на музеј Бардо у главном граду. Премијер Туниса отпустио је шефове полиције и музеја "Бардо".

Погинуо је један војник, а двојица су рањена када је мина експлодирала испод њиховог возила у планинама на западу, на граници са Алжиром, изјавио је за АФП портпарол Министарства одбране, преноси Бета.

"Мину су поставили терористи", истакао је туниски званичник.

Тунис од краја 2012. године без успеха покушава да неутралише групе повезане са "Ал Каидом исламског Магреба" (АКИМ), која је активна у планинама и шумама на граници са Алжиром.

Пошто су власти објавиле видео-снимак два наоружана нападача унутар музеја Бардо током напада, председник Ешебси је говорио о постојању трећег лица, директно укљученог у напад за који је одговорност преузела "Исламска држава". У том нападу је у среду погинуло 20 страних туриста и један полицајац.

"Сигурно, била су тројица... Два су погубљена, а један је сада још мало у бекству", рекао је шеф државе за француске медије, без навођења улоге тог осумњиченог.

Видео-снимак напада, делом с камера за надзор, за емитовање у суботу увече је дало Министарство унутрашњих послова. Виде се два нападача како ходају кроз музеј, с "калашњиковима" у руци. Потом се виде тела убијених и како пролази један човек после кратког разговора с нападачима.

Државни секретар за послове безбедности, Рафик Шели, изјавио је међутим за француски недељник Пари мач да је та трећа особа на видеу "један од два возача 'веспи' који су чекали убице, а то што није побегао, истиче какав је био одговор полиције која је тада већ била тамо".

"Возачи и друге логистичка помоћ ћелије (исламиста), укупно 15 људи, већ је иза решетака", додао је Шели.

Истог дана, Министарство је издало потерницу за "Махером Бен Мулдијем Каидијем, опасним терористом, у вези с терористичком акцијом".

То би, како је Шели рекао за Пари мач, био онај ко је координирао напад, а није пуцао на туристе.

"Истрага које се води, отићи ће веома далеко," рекао је Каид Ешебси у недељу.

Шеф државе је нагласио да ће друга истрага утврдити одговорност за пропусте обезбеђења музеја "Бардо".

Екстремисти окупљени око Исламске државе последњих неколико недеља су Тунису претили нападима.

Власти процењују да се из ратова у Сирији, Ираку и Либији се вратило око 500 Тунишана у које се сада сумња.

Двојица ликвидираних нападача су, кажу званичници, у Либији обучена за руковање оружјем.

Напад на "Бардо", први је напад на странце у Тунису од 2002. године. То је уједно у тој земљи и прва акција Исламске државе која пустоши у суседној Либији, као и у Сирији и Ираку и има стотине Тунишана у својим редовима.

Главни музеј Туниса "Бардо" поново ће бити отворен у уторак, потврдио је за АФП његов управник Монсеф Бен Муса, уз напомену да су археолошки налази "нетакнути".

Премијер отпустио шефове полиције у музеја "Бардо"

Туниски премијер Хабиб Есид отпустио је шефа полиције Туниса и обезбеђења музеја Бардо пошто је констатовао "пропусте" у заштити музејског кварта, пет дана после напада на то здање.

"Премијер је синоћ посетио музејски кварт и видео више пропуста. Због тога је одлучио да отпусти одређен број званичника, укључујући шефа полиције Туниса и шефа обезбеђења 'Бардо' музеја", рекао је представник за штампу премијера Мофди Мседи.

Према Мседију, Есид је у току ноћи обавио посету и тада је отпустио полицијске званичнике, чија имена нису наведена, и одмах је именовао њихове наследнике.

Есид, који је био министар унутрашњих послова 2011. после револуције, већ је раније рекао да је напад на музеј "Бардо" открио озбиљне безбедносне недостатке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије