Читај ми!

Сноуден: Амерички шпијуни у Швајцарској раде без страха

Амерички шпијуни раде у Швајцарској без страха да ће бити откривени јер швајцарска обавештајна служба, иако упућена и веома професионална, за њих не представља никакву претњу, рекао је бивши саветник америчке Националне безбедносне агенције Едвард Сноуден.

Сноуден је 5. марта у интервјуу за швајцарску ТВ станицу РТС, чији је транскрипт објавио јуче швајцарско-француски недељник Темп, рекао да се разлог због кога је Швајцарска тако интересантна као престоница шпијунаже, посебно Женева, није променио.

"Тамо је увек било седиште међународних организација, Уједињених нација, Светске трговинске организације (СТО), Светске здравствене организације (СЗО), Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК). Тамо су представништва страних влада, амбасаде, међународне организације, невладине организације... Велики број организација, и све оне у једном граду", рекао је Сноуден, преноси Раша тудеј.

Према његовим речима, и други градови у Швајцарској су "заражени" шпијунима из САД.

"Имате изузетан обрт капитала и новца у Цириху. Имате билатералне споразуме и међународну трговину у Берну", рекао је Сноуден.

Као бивши припадник НСА, Сноуден се присетио времена када је радио у Женеви као агент и додао да се Американци нису нимало плашили швајцарских обавештајаца.

"Швајцарске службе нисмо посматрали као претњу. Они су веома упућени и веома професионални. Али их је мало", истакао је Сноуден.

Он је упоредио швајцарску са француском обавештајном службом, истичући да су поштовали француске шпијуне, који су познати као "вешти и агресивни".

Сноуден је затим навео примере операција ЦИА у вези са оружјем за масовно уништење, додајући да су људи "умешани у ширење нуклеарног наоружања" кршили законе Швајцарске, Немачке и суседних земаља.

"Политички утицај" који је виђен у тим случајевима, нажалост, "сеже до највиших нивоа власти", рекао је Сноуден.

"Зато представници америчке владе, чак и кад крше швајцарске законе, имају одређени ниво комфора, знајући да неће бити последица", истакао је Сноуден.

Сноуден, бивши саветник НСА, изазвао је велику контроверзу прошле године када је у јавност изнео податке о постојању великог броја тајних програма надзирања НСА.

Након објављивања докумената у Гардијану и Вашингтон посту, Сноуден из Хонгконга бежи у Москву, где у августу прошле године добија азил.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво