Читај ми!

Француска усвојила закон о еутаназији

Француски посланици изгласали су закон којим се лекарима одобрава да пацијенте у последњој фази неизлечиве болести уведу у дубок сан који се завршава смрћу.

Према овом закону који је покренуо жустру дебату о еутаназији, жеље које људи изнесу у свесном стању да не буду стављени под апарате за вештачко одржавање живота ако дођу у фазу када то постаје неопходно, постају правно обавезујуће за лекаре, преноси АФП.

Посланик Жан Леонети резимирао је закон који је предложио као "успављивање пре смрти како би се пацијент поштедео патњи".

Закон је усвојен са 436 гласова према 34.

Седница је накратко прекинута када је група људи бацила папире са галерије, узвикујући слоган "Не еутаназији".

Еутаназија је незаконита у Француској, али је председник Франсоа Оланд обећао током своје председничке кампање 2012. да ће размотрити ово питање које изазива поделе у земљи.

Анкете показују да је већина Француза, њих 96 одсто, за увођење пацијената у дубок сан уколико могу сами да донесу одлуку о томе.

Нешто мањи проценат испитаника се слаже са тим да медицински тим донесе такву одлуку уколико пацијент за то није способан.

Осам од 10 Француза би легализовало еутаназију.

Француски закон из 2005. године већ је легализовао пасивну еутаназију, која подразумева изостанак лечења које је потребно да би се тежак болесник одржао у животу.

Међутим, нови закон иде даље од тога и допушта лекарима да примене "дубоко и континуирано увођење у сан" пацијената у последњој фази неизлечиве болести, закључује француска агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије