Кери и Зариф о нуклеарном програму Ирана

Aмерички државни секретар Џона Кери и ирански министар спољњих послова Мухамед Џавад Зариф у Лозани разговарају о иранском нуклеарном програму. Саудијска Арабија тражи исте услове за нуклеарни програм које добије Иран.

Џон Кери и Мухамед Џавад Зариф покушаће да до краја месеца остваре напредак у прављењу оквирног споразума о иранском нулеарном програму после 18 месеци интензивних преговора. Коначни споразум требало би да буде састављен до 1. јула, преноси Танјуг.

Кери је пре пута у Швајцарску изјавио да циљ "није да се постигне било какав, већ прави споразум".

"Ако је ирански нуклеарни програм мирнодопски, хајде да то завршимо. Ја се надам да ће то бити могуће наредних дана", рекао је Кери за телевизију Ци-Би-Ес.

Кери је, међутим, истакао да постоје "значајна неслагања" у ставовима две стране.

"Треба да разговарамо о неколико питања. О онима за која још нисмо пронашли решење и о онима за која смо пронашли решење, али треба да разговарамо о одређеним детаљима", изјавио је Зариф.

Кери ће након разговора са Зарифом касније у Бриселу разговарати са шефовима дипломатије Велике Британије, Француске, Немачке и ЕУ, после чега ће се изнова вратити у Лозану.

Преговарачи из пет других пет светских сила - Русије, Кине, Велике Британије, Француске и Немачке, учестоваће у преговорима у Лозани од сутра, кажу ирански званичници.

У међувремену, пристижу реакције на преговоре Керија и Зарифа. Саудијска Арабија најављује да ће тражити исто оно што се буде одобрило Ирану у вези са нуклеарним програмом.

Саудијски принц Турки ел Фаисал је у интервјуу Би-Би-Сију рекао да шта год светске силе буду договориле са Ираном резултат договора тражиће и за њих, као и друге земље региона.

"Увек сам говорио да шта год произађе из договора, ми желимо исто", поручује Ел Фаисал, некадашњи шеф саудијске обавештајне службе и амбасадор Ријада у Вашингтону и Лондону, који више није владин званичник.

"Ако Иран добије могућност да богати уранијум на било ком нивоу, неће само Саудијска Арабија тражити то исто право", указао је саудијски принц и додао како је нагласио да ће целом свету бити отворена врата да иде тим путем.

Саудијска Арабија у Ирану види главног регионалног ривала и страхује да би договор око нуклеарног програма могао отворити врата Техерану за производњу нуклеарног наоружања.

Иран и шест западних сила преговарају већ дуже о нуклеарном програму Техерана.

Запад оптужује Иран да ради на производњи нуклеарног наоружања, док Техеран тврди да нуклеарни програм има само мирнодопске сврхе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара