Порошенко: Примирје се крши, оштрије санкције Русији

Украјински председник Петро Порошенко оптужио је проруске снаге на истоку Украјине за непоштовање примирја и позвао на пооштравање санкција Русији.

Петро Порошенко наводи да је Украјина испунила сваку тачку споразума из Минска. Али, додаје, руски борци учинили управо супротно, преноси Танјуг.

"Сваког дана, пуцњава долази са руске стране, често више од 60 пута дневно. Укупно, примирје је прекршено 1.100 пута. Споразум не функционише", наводи Порошенко.

Такође, позвао је на додатне санкције Русији због кршења примирја.

На самиту у Бриселу наредног четвртка и петка, лидери ЕУ разговараће о санкцијама које су уведене Русији због кризе у Украјини.

Немачка и друге чланице ЕУ залажу се за декларацију којом се неће дозволити ублажавање санкција уколико Москва не поштује споразум из Минска, рекла су два европска званичника у суботу, преноси Ројтерс.

Чланице трилатералне Контакт групе за решавање кризе у Украјини потписале су 12. фебруара пакет мера за примену ранијих споразума из Минска.

Према првој тачки тог документа постављен је услов за хитан и свеобухватан прекид ватре, који је ступио на снагу 15. фебруара.

Од прекида ватре, напади на истоку Украјине су мање учестали, али обе стране оптужују једна другу за кршења споразума.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара