Читај ми!

Порошенко: Приметна деескалација на истоку Украјине

Украјински председник Петро Порошенко рекао је да је приметна "деескалација" сукоба на истоку Украјине. У случају веће офанзиве проруских снага, Порошенко очекује да ће Запад брзо испоручити убојито оружје и спровести нови талас санкција.

"Могу вам рећи да је чињеница да немамо војних губитака већ више дана, да су животи наших украјинских хероја сачувани, јасна индикација да је у току поступна деескалација", рекао је Порошенко у интервјуу за украјинску телевизију 1+1.

Смиривање је примећено већ неколико недеља на истоку земље, где је ново примирје ступило на снагу 15. фебруара. Украјинске власти међутим и даље указују на концентрацију непријатељских снага дуж линије фронта.

Украјински председник је рекао да је ситуација и даље напета у две зоне, око разрушеног аеродрома у Доњецку, који су повратиле побуњеничке снаге у јануару после тешких борби, и око села Широкине, десетак километара од стратешке луке Маријупоља.

У случају веће офанзиве проруских устаника које по мишљењу Кијева и запада подржавају руске снаге Порошенко је уверен да ће Запад подржати Украјину испоруком оружја.

"Уколико отпочне нови циклус агресије против Украјине могу вас уверити да ћемо брзо добити убојито оружје и нови талас санкција против агресора. Деловаћемо чврсто и координисано", поручио је Порошенко.

Док се примирје углавном држи, украјински председник је рекао да ће украјинске снаге искористити то време да оправе оштећену опрему и да се обучавају. Рекао је да су у току интензивне војне вежбе.

Порошенко је додао да украјинске снаге такође јачају своју одбрану дуж линије фронта, на пример минирањем зона које су најизложеније за могући напад.

САД су у среду повећале своју војну помоћ Украјини најавивши да ће испоручити "неубојиту " опрему у вредности од 75 милиона долара, укључујући беспилотне летилице, радаре, и справе за ноћно посмтрање и транспортна возила "хамви", укључујући и оклопна.

Ипак САД и даље одбија да испоручи Украјини убојито оружје које Кијев тражи.

У једанаест месеци сукоба на истоку Украјине погинуло је више од 6.000 људи.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво