Читај ми!

Дачић: Везе с Русијом нису препрека председавању ОЕБС-у

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да блиске везе с Русијом не ометају председавање Србије ОЕБС-у, који има кључну улогу надзирања примирја у Украјини. Дачић истиче да је Србија научила лекције из ратова деведесетих, што би могло помоћи у проналажењу решења у Украјини.

Дачић је у интервјуу за Асошијетед прес рекао да блиске везе с Русијом "сигурно нису препрека" за непристрасан приступ Србије украјинској кризи, преноси Бета.

"Чак ми је и украјински министар спољних послова рекао да то виде као предност, ако се користи за деескалацију (непријатељстава)", истакао је Дачић.

Асошијетед прес наводи да је на Западу било забринутости због председавања Србије ОЕБС-у, пошто је Београд одбио да уведе санкције Русији које су увели Европска унија и САД.

"Многи су рекли да ће то бити велики изазов за нас. Наша улога није да заузимао стране, већ да помогнемо да се остваре циљеви које ОЕБС има у свим конфликтним областима, од којих је једна Украјина", рекао је Дачић.

Дачић је напоменуо да је Србија научила лекције из ратова деведесетих, што би могло помоћи у проналажењу решења у Украјини.

"Искуство које имамо значи да разумемо природу сукоба и важност постизања компромиса на време, пре него што рат ескалира", поручио је Дачић.

Поводом захтева Украјине да Уједињене нације разместе мировне трупе на истоку земље, Дачић је рекао да је "сада главни смер деловања јачање мисије ОЕБС-а на терену" и да се друге опције засад не разматрају.

Дачић је рекао да јучерашња одлука да се посматрачка мисија продужи до 31. марта 2016. и омогући повећање броја посматрача са 500 на 1.000, "отвара нову фазу" за ОЕБС у Украјини, "једину међународну мисију која је присутна у тој земљи, због чега је још важнија".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво