Живот у разореном Дебаљцеву

Три седмице након једне од најжешћих борби у рату у Украјини, становници града Дебаљцева кажу да се лешеви налазе по целом граду, и да се сахрањују где год је то могуће.

Новинари америчке агенције, који су стигли у град убрзо након што су га заузеле проруске снаге, известили су да су видели непокривена тела украјинских војника како леже на путевима и у баштама испред кућа житеља, преноси Танјуг.

"Било је толико лешева да су пси почели да их гризу. Од неких је остало тако мало да чак нисмо могли ни да их сахранимо", прича Наталија Маслова.

Додаје да су људи сахрањивани у кратерима, на улицима и у двориштима.

Маслова је једна од шест пацијената који су тренутно смештени у градској болници, која је поново отворена пре недељу дана. Објекат, међутим, још нема воду ни централно грејање.

Наводи да је њену зграду погодила граната и уништила прозоре, а да је због хладноће добила бронхитис.

"Видели смо доста страха. Сви су отишли. Била сам једина особа на нашем спрату", прича Маслова.

Велики стамбени блокови у граду леже напуштени. Стотине људи у редовима чека испред једне од преосталих продавница како би узели векну хлеба, колико су побуњеници одредили по особи, наводи британски лист Индепендет.

Марина Трифонова, медицинска сестра која је остала у Дебаљцеву током борби, прича да су многи отишли, да се неки враћају, а неки не, али да она тамо припада.

У Дебаљцеву је пре рата било 25.000 људи, а према извештајима, та бројка се сада смањила на између 5.000 и 8.000 становника.

АП јавља да хитне службе помажу локалном становништву дајући им ћебад и воду, пуњаче за мобилне телефоне.

Нови самопроглашени градоначелник Дебаљцева, Александер Афендиков, изјавио је за америчку агенцију да проруске снаге покушавају да врате нормалан живот у град што је пре могуће.

Најмање 179 украјинских војника погинуло је у борбама за Дебаљцево, стратешки важног града у сукобима проруских снага и украјинске војске, док број убијених цивила још није саопштен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије