Читај ми!

Званичник УН предлаже пет година примирја у Гази

Одлазећи представник УН за Блиски исток Роберт Сери предлаже да Хамас прогласи замрзавање војних активности у Појасу Газе до пет година, како би се Палестинцима дала шанса да обнове ту територију после 50 дана рата вођеног летос против Израела.

Роберт Сери, којем се оконачава седмогодишњи мандат специјалног координатора УН за Блиски исток, рекао је, преноси Танјуг: "Обнова Газе ће трајати годинама и зато нам је потребно време и посвећеност свих заинтересованих страна за дуготрајну 'худну' (примирје на арапском) ради обнове, којој би све палестинске фракције требало да буду посвећене".

Његов предлог позива на примирје од три до пет година. Сери, којег ће заменити бивши шеф дипломатије Бугарске Николај Младенов, каже да има индиција да су Палестинци вољни да размотре предлог ако се испуне услови, као што су укидање израелске и египатске блокаде Газе.

"Током моје посете ја сам апеловао на моје колеге у Гази да се обавежу на оно што би било потребно са њихове стране - вишегодишње замрзавање војних активности изнад и испод земље", рекао је Сери, који је разговарао с лидерима у Гази о томе прошле недеље, како преносе израелски медији.

Званичници Хамаса су рекли да предлог није нов и да су то исто раније предлагали разни званичници. Серијев предлог је добио минималну пажњу у Израелу због предстојећих избора, заказаних за 17. март.

Један високи израелски званичник рекао је да је Изреалу предлог познат али да му није званично представљен.

После летошњег рата, Сери је посредовао преговорима између Израела и званичника Палестинске управе, на основу чега је договорен план рехабилитације Газе који укључује транспорт грађевинског материјала у Газу под супервизијом УН.

У рату је погинуло више од 2.200 Палестинаца, а 100.000 их је остало без крова над главом. Економска ситуација у Гази је тешка и обећана финансијска помоћ од арапских земаља није стигла тако да многе породице нису могле да купе грађевински материјал који им је намењен за обнову кућа.

Током посете Гази прошле недеље, Сери је критиковао и Хамас и Палестинску управу за тешкоће у реконструкцији. Оне су проузроковане сукобом између Хамаса који влада Газом и ПУ која контролише другу палестинску територију - Западну обалу.

УН су поздравиле оснивање палестинске владе јединства у јуну, подсетио је Сери, али је додао да шест месеци након окончања рата у није учињено довољно на решавању битних питања. Портпарол Хамаса Сами Абу Зухри рекоа је да је предлог изнет али да би Хамас тек требало да одговори, јер је зато потребанс палестински договор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара