Читај ми!

Подемос тражи прекид строге штедње

Европа мора да обустави своју политику строге штедње, иначе ће крајње десничарски покрети наставити да добијају на замаху и представљаће истинску опасност по демократију, упозорио је Пабло Иглесијас, лидер шпанске партије Подемос, која, попут грчке Сиризе, нуди левичарску алтернативу.

У интервјуу Ројтерсу, Иглесијас, чија странка Подемос, што у преводу значи "Можемо", води по популарности у неким анкетама, каже и да би било каква коалиција између шпанског десног центра и левог центра само продужила оно што је назвао економском пропашћу земље.

Иако крајња десница није освојила велики део терена у Шпанији, Иглесијас изражава забринутост због све веће привлачности покрета као што су грчка Златна зора и француски Национални фронт за неке шпанске гласаче.

"Веома је важно прихватити руку коју пружају неки попут нас који се залажемо за Европу, који бранимо европски пројекат", истиче Иглесијас, који је универзитетски професор.

Он каже да, иако је Подемос обазрив када је реч о анкетама према чијим резултатима та странка предњачи у односу на владајућу Народну партију и опозициону Социјалистичку партију, његова партија жели да освоји апсолутну већину на општим изборима који би требало да буду одржани крајем године.

"Имам утисак да би, уколико се то не догоди, у овој земљи могла да буде формирана коалиција попут оних које владају у многим другим европским земљама", наводи Иглесијас и упозорава да би таква коалиција наставила са политиком која је земљу и довела до пропасти.

Подемос позива на реструктурирање огромног шпанског дуга и, иако Иглесијас признаје да би тај и други економски кораци могли да наиђу на отпор, он сматра да би ЕУ морала да "озбиљно" саслуша своју четврту економску силу.

"Политика строге штедње нас води све дубље у хаос. Ми можемо да ствари побољшамо", поручио је Иглесијас.

Порез најбогатијима – повећање државних прихода

Подемос, који је изазвао шок када је у мају прошле године освојио пет места на изборима за Европски парламент, планира да оствари економски раст подстицањем јавних трошкова и унутрашње тражње, наводи Ројтерс.

Ова партија је у свом изборном програму навела да ће реформисати порески систем како би терет пренела на капиталисте, да ће подићи пореске стопе најбогатијима и дати пореским инспекторима већа овлашћења како би се спречила утаја пореза и повећали државни приходи.

Британска агенција подсећа да Шпанија излази из седмогодишње економске кризе као једна од земаља еврозоне које се најбрже развијају, али се милиони домаћинстава и даље суочавају са великим недаћама, док је скоро 40 одсто радне снаге незапослено.

Резултати недавног истраживања су показали да би четвртина оних који су 2011. гласали за социјалисте, гласала за Подемос када би избори били одржани данас, а исто би учинила и половина бивших комуниста.

Шпански лист Ел Паис је данас објавио резултате истраживања према којима би Подемос победио на општим изборима када би се они данас одржавали.

Иглесијас је прошлог месеца изјавио да је његова партија сада једини реални противник влади десног центра премијера Маријана Рахоја, подсећа британска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара