Јункер позива на формирање војске ЕУ

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер позива на формирање војске ЕУ због пораста напетости са Русијом.

Жан Клод Јункер сматра да би војска могла да помогне у одбрани европских вредности, али и борбама против нових претњи изван граница европског блока, преноси Танјуг.

"Заједничка војска међу Европљанима послала би Русији поруку да смо озбиљни у одбрани вредности Европске уније. Не бисмо створили европску војску да је одмах користимо", истакао је Јункер.

У интервјуу за немачки лист Велт ам зонтаг председник Европске комисије истиче да би заједничка војска ЕУ водила ефикаснијој потрошњи на војну опрему и даљој интеграцији 28 држава чланица.

Бивши премијер Луксембурга сматра да би таква војска помогла у креирању заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ, али да не би оспорила одбрамбену улогу НАТО-а.

Овај предлог највероватније ће наљутити противнике дубљих интеграција у ЕУ, попут Британије, али зато наилази на подршку неких политичара у Немачкој, наводи АФП.

Велт ам зонтаг цитира председника Спољнополитичког одбора немачког парламента Норберта Ретгена да је војска ЕУ "европска визија чије је време дошло".

Немачка министарка одбране Урсула фон дер Лејен изјавила је прошлог месеца да је уверена да ће "можда не њена деца, али њени унуци имати Уједињене државе Европе" са својом војском.

Немачки лист наводи да ће бивши генерални секретар НАТО Хавијер Солана у понедељак представити у Бриселу извештај насловљен "Више јединства у европској одбрани" позивајући на нову европску безбедносну стратегију, укључујући војну способност за интервенисање изван граница ЕУ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара