Читај ми!

Украјина, први дан без жртава

Украјинска војска је саопштила да у протекла 24 сата ниједан војник није погинуо и да је само један рањен. То је од 15. фебруара, када је ступио на снагу прекид ватре, први дан без људских жртава. Проруске снаге одвеле новинаре да присуствују повлачењу тешког наоружања са фронта у источној Украјини.

Портпарол украјинске војске Андреј Лисенко потврдио је новинарима да је током протеклог дана један војник рањен и да није било мртвих, преноси Танјуг

Новинари агенције Ројтерс су на територији под контролом проруских снага присуствовали повлачењу 10 камиона са топовима кроз Макајевку, близу Доњецка.

Проруске снаге су рекле да је артиљерија на путу из Доњецка у правцу Амвросијевке, места које се налази далеко од фронта и близу руске границе.

У близини Амвросијевке новинари Ројтерса су видели други конвој са 14 топова који се такође упутио у правцу руске границе.

Командант проруских снага Едуард Басурин изјавио је да нема планова о даљем војном напредовању.

"То је то. Не идемо даље", рекао је Басурин.

Басурин је нагласио да проруске снаге и даље намеравају да заузму читаву територију региона Доњецка и Луганска у источној Украјини, укључујући луку Маријупољ, коју држе украјинске снаге, али да ће то учинити "кроз преговоре са украјинском страном".

Ипак, француски министар спољних послова Лорен Фабијус упозорава да би званична Москва могла да се суочи са новим санкцијама Европске уније уколико проруске снаге на истоку Украјине нападну град Маријупољ.

"Сада је посебан проблем ситуација око Маријупоља. Јасно смо рекли Русији да би се, у случају напада сепаратиста на Маријупољ, стање ствари знатно променило, укључујући питање санкција", рекао је Фабијус за радио Франс инфо.

"Питање санкција ће бити поновно покренуто на европском нивоу", истакао је француски шеф дипломатије, који је био домаћин састанка којем су присуствовале његове руске, украјинске и немачке колеге, а који су том приликом поново позвали на поштовање више пута прекршеног споразума о прекиду ватре на истоку Украјине.

Званични Кијев страхује да би Маријупољ, град са пола милиона становника, могао да буде нова мета проруских снага, изјавио је украјински министар спољних послова Павло Климкин.

Заузимање Маријупоља би проруским снагама отворило коридор ка југу, укључујући већ анектирано полуострво Крим.

Портпарол украјинске владе за антитерористичке оперције Анатолиј Стелмак рекао је да проруске снаге настављају са кршењем прекида ватре на истоку Украјине, мада је други дан заредом примећено смањење гранатирања.

Стелмак је навео да је регистровано 19 артиљеријских и минобацачких напада и да су "побуњеници који имају подршку Русије" гранатирали село Попасна два пута у току ноћи и наставили покушаје да преузму положаје украјинске војске у селу Широкине, у близини стратешког лучког града Маријупољ.

САД и Британија обучавају украјинску војску

Пентагон ће послати мањи број војника у Украјину где ће за област медицине на бојном пољу обучавати украјинске снаге које се боре против проруских снага у источној Украјини.

Између пет и 10 војника ће следеће године отпутовати у западну Украјину на другу рунду обучавања припадника украјинске војске, који ће после тога бити оспособљени да обучавају друге војнике, преноси Танјуг.

САД су прошле године обучиле око 300 украјинских војника за област медицине на бојном пољу, наводи АП.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије