Читај ми!

Чувари приватности оптужују Фејсбук

Компликованим подешавањима приватности на Фејсбуку корисницима се отежава да адекватно управљају својим подацима. Није јасно ни које информације о корисницима Фејсбук прослеђује и коме, тврде белгијски "Чувари приватности".

Друштвена мрежа Фејсбук оптужена је да је прекршила европске законе о заштити података, пише Би-Би-Си.

У извештају белгијских "Чувара приватности", који је одговор на најновије ажурирање политике и правила приватности на Фејсбуку, пише да промене нису драстичне, али да та друштвена мрежа дуже време поступа супротно одредбама европских закона. 

Главна примедба академика са Универзитета у Лувену односи се на комплексна подешавања, која корисницима отежавају адекватно управљање приватношћу и заштиту од злоупотребе података.

Фејсбук има копликоване опције за подешавања због којих је корисницима тешко да процене да ли су, којим случајем, одали податке о себи за које су желели да остану приватни, наводи се у извештају.

Најпопуларнијој друштвеној мрежи се замера и то што није до краја појаснила људима на који начин се подаци који се о њима прикупе користе у оглашавању.

Како се наводи, није разјашњено како Фејсбук прикупља податке о корисницима, шта се ради са њима, као и на који начин су људи упознати са овом праксом.

Корисници морају добити више информација о томе који се подаци о њима прослеђују и коме, пише у извештају.

Из Фејсбука је стигао одговор на оптужбе - уверени су, кажу, да су ажурирања допринела јаснијој и концизнијој политици приватности.

Истичу да су њихова политика и правила приватности прошла контролу ирског комесара за заштиту података, који је утврдио да су она у складу са европским прописима о прикупљању података и њиховим коришћењем за оглашавање.

"Уверени смо да су ажурирања у складу са законом", додали су из Фејсбука.

Извештај је настао у тренутку када европски законодавци раде на значајним изменама у области заштите података. Измењени и, како се очекује, побољшани прописи требало би да ступе на снагу од 2017. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије