Читај ми!

Тензије на разговорима о Украјини

Разговори министара спољних послова Француске, Немачке, Украјине и Русије у Паризу завршили су се уз тензије, с размимоилажењима око тога ко је крив за наставак насиља упркос склопљеном примирју.

Немачки министар Франк-Валтер Штајнмајер рекао је да су разговори били тешки, преноси АП.

Украјински министар Павло Климкин изашао је са састанка намрштен, наводећи да су договорени само "технички аспекти", међу којима је подршка посматрачкој мисији ОЕБС-а.

Како је навео, није постигнут договор о осуди насиља у граду Дебаљцеву или око тога ко је крив за наставак насиља упркос споразуму о примирју.

Руски министар Сергеј Лавров рекао је да је разговор био усредсређен на примену споразума о примирју.

"Најважније је осигурати прекид ватре", рекао је Лавров.

Шеф француске дипломатије Лоран Фабијус рекао је да су желели да се прошири мандат ОЕБС-а и да су сва четворица "и даље одлучна да наставе деловање у овом формату и ураде све" да се обећања поштују.

Према споразуму постигнутом 12. фебруара у Минску, који су потписали Француска, Немачка, Русија и Украјина, обе стране морају да повуку тешку артиљерију како би се створила тампон-зона широка 25 до 70 километара.

Украјина је јуче одложила повлачење, наводећи као разлог нападе проруских побуњеника.

У међувремену су власти "Доњецке Народне Републике" саопштиле да су почеле да повлаче тешко наоружање са линије разграничења, а Кијев је навео да су проруске снаге код Маријупоља наставиле нападе на украјинску војску.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије