Читај ми!

Украјина, почело повлачење тешког наоружања

Власти "Доњецке Народне Републике" наводе да су почеле да повлаче тешко наоружање са линије разграничења. Кијев је саопштио да су проруске снаге стациониране у близини луке Маријупољ наставиле са нападима на положаје украјинске војске. Министри спољних послова Русије, Украјине, Немачке и Француске састали су се у Паризу да би разговарали о ситуацији у Украјини.

Портпарол Министарства одбране ДНР Едуард Басурин рекао је да је повлачење почело јутрос у девет часова и да ће из градова Дебаљцево, Горловка, Доњецк и Телманово бити повучено око 96 комада тешког наоружања, јавила је агенција Тас, преноси Танјуг.

Очекује се да ће повлачење трајати око две недеље, у складу са одредбама мировног споразума из Минска, који је постигнут 12. фебруара.

Истовремено су власти "Луганске Народне Републике" најавиле да ће у подне започети са повлачењем тешког наоружања из Дебаљцева, града који је последњих недеља био поприште оштрих борби између проруских снага и украјинске војске.

"Данас у подне ћемо повући оружје са подручја Дебаљцева", изјавио је заменик команданта полиције ЛНР Виталиј Кисељев. Додао је да је оружје спремно за повлачење и да ће у наредна два дана бити премештено на подручја која су за то предвиђена.

Званични Кијев је синоћ саопштио да проруске снаге стациониране у близини луке Маријупољ настављају са нападима на положаје украјинске војске у том граду и навео да због тих сукоба не може да започне договорено повлачење тешког наоружања.

Председник пољског парламента Радослав Шикорски рекао је за пољску телевизију ТВП 2 да би напад проруских снага и евентуално освајање Маријупоља на југу Украјине сахранили споразум из Минска и садашње примирје. "Значи треба испоручити оружје. Треба рећи благовремено, ако ово примирје буде драстично прекршено, такве су последице", сматра Шикорски.

Висока представница ЕУ Федерика Могерини изјавила је да Споразум о прекиду ватре и даље представља једини пут ка трајном миру у Украјини.

Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер оценио је да је примирје у Украјини "веома значајно" смањило ниво размене ватре између украјинске војске и проруских снага. Додаје, међутим, да је насиље и даље присутно и да мора да се оконча.

Занијер каже да су ОЕБС-у потребне информације од обе зараћене стране о праћењу повлачења целокупног наоружања од 100-милиметарског калибара и више.

Шефови дипломатија Украјине, Русије, Француске и Немачке позвали су на стриктну примену споразума о прекиду ватре у источној Украјини, преносе агенције.

У заједничком саопштењу које је прочитао француски министар спољних послова Лоран Фабијус, упућен је позив сукобљеним странама да "започну са потпуним прекидом ватре и комплетним повлачењем тешког наоружања".

Они су се, током трочасовног састанка у Паризу, такође сагласили да је у том подручју потребно ојачати посматрачку мисију ОЕБС-а у источној Украјини.

У заједничком саопштењу се од страна тражи и да посматрачима омогуће приступ областима под својом контролом и да са њима сарађују у верификацији повлачења тешког наоружања.

То је био први сусрет министара иностраних послова "нормандијског квартета" након што су лидери те четири земље постигли споразум у Минску 12. фебруара.

Одлуком из белоруске престонице договорен је прекид ватре, повлачење тешког наоружања и уставна реформа која ће узети у обзир легитимна права становништва Донбаса, на истоку Украјине. Договор је ступио на снагу 15. фебруара.

Заменик министра спољних послова Русије Генадиј Гатилов, коментаришући планове Кијева за југоисток Украјине, рекао је да било какво распоређивање мировне мисије захтева одговарајућу резолуцију Савета безбедности, преноси Тас.

Шеф дипломатије Украјине Павел Климкин рекао је да је, уколико одлука о слању заједничке мировне мисије ЕУ и УН буде донета, Кијев спреман да се заложи за доминантну улогу ЕУ у оквиру мисије, подсетила је руска агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије