Читај ми!

Хрват на робији због покушаја пуча у Боливији

Марио Тадић, 58-годишњи хрватски држављанин, осуђен је у Боливији на пет година и 10 месеци затвора због припремања пуча против режима председника Еве Моралеса, пише "Јутарњи лист".

На казну затвора суд у Ла Пасу осудио је Хрвата Марија Тадића и 34-годишњег Мађара Елода Тоашуа.

"Прихватамо кривицу како бисмо коначно одавде изашли слободни. Преварени смо и издани. Регион Санта Круз и Боливија то треба да знају", поручио је Тадић, који тврди да је цео случај исполитизован. Раније су обојица тврдила да су невина.

Тадић је ухапшен 16. марта 2009, након што је у хотелу Лас Америкас преживио напад специјалне полиције. У истој акцији убијена су три Европљанина - вођа Едуардо Рошаа Флорес Ћико, боливијско-мађарских корена и учесник рата у Хрватској деведесетих, Мађар Арпад Магуароши и Ирац Мајкл Дуер.

Власти су их сумњичиле да су дошли у регион Санта Круз како би јој помогли у њеном отцепљењу. Једна од оптужби односила се и на припремање атентата на Моралеса. Тадић је проглашен кривим за регрутацију, а Тоашу за пружање подршке. Ни један ни други се неће жалити на пресуду.

Моралес, први индијански председник, на власт је дошао 2005, а напетости између њега и власти Санта Круза уследиле су због национализације енергетског сектора и поделе земље сиромашном индијанском становништву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара