Читај ми!

Истанбул, протест мушкараца у сукњама

Због недавног силовања и убиства једне студенткиње на југу Турске, у Истанбулу је протестовала група мушкараца у сукњама.

Група од 20 мушкараца окупила се код централног Трга Таксим, на европској страни града, преноси Бета.

Полицајци су надгледали скуп у организацији групе која је на друштвеним мрежама осудила убиство студенткиње у граду Мерсину, на југу Турске, и изразила "подршку свим женама".

"Није ради се само о женама, нити само о томе да се жене не осећају сслободно, већ се ни мушкарци ускоро неће осећати слободно", рекао је један учесник протеста.

Други демонстрант је рекао Франс пресу да "насиље над женама шкоди читавом друштву".

Пошто су тројица силовала, убила и спалила једну 20-годишњу студенткињу, настао је талас протеста без преседана за Турску, уз неколико десетина хиљада демонстраната у великим градовима.

Стотине демонстраната данас су се окупиле у другом делу Истанбула, узвикујући "Кажи 'Не!' насиљу над женама".

Конзервативна влада обећала је да ће казнити убице, али опозиција и феминистички покрети указују да председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и други чланови његове владајуће исламистичке странке из верских предрасуда подржавају насиље над женама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара