Читај ми!

Украјина, размењено скоро 200 заробљеника

Украјинска војска и представници проруских активиста разменили су вечерас, под окриљем мрака, неочекивано брзо скоро 200 затвореника, на удаљеној локацији на линији фронта. Настављени сукоби код Маријупоља.

Размењено је 139 украјинских војника за 52 побуњеника, рекао је представник проруских активиста који је надгледао размену на ничијој земљи, недалеко од села Жолобок, око 20 километара западно од Луганска, преноси Бета.

Пун аутобус изнурених украјинских војника довезен је раније данас из главног побуњеничког седишта у Доњецку у село, око 140 километара ка североистоку, где су се придружили другим групама заробљеника.

Пошто су стигли недалеко од Жолобока, војници су постројени и морали су да саслушају говор официра побуњеника који им је наредио да заувек напусте територију Доњецка и Луганска.

Војници, од којих су се неки подупирали штакама, док је један био на носилима, потом су препешачили три километра до места размене.

Украјински председник Петро Порошенко написао је раније вечерас на Твитеру да су га представници Службе националне безбедности информисали да је почела размена заробљеника. "У догледно време, 140 наших хероја биће слободно", написао је Порошенко.

Његов портпарол Свајтослав Цеголко рекао је касније да је данас ослобођено 139 украјинских војника, а да ће још један бити пуштен наредних дана.

По мировном споразуму, потписаном прошле седмице у Минску, предвиђа се размена свих заробљеника у конфликту који траје од априла прошле године.

Није познато колико их је на обе стране, мада су доњецки сепаратисти навели да Украјина држи око 580 њихових бораца.

Настављени сукоби код Маријупоља

Истовремено, украјинска војска и проруски активисти наставили су да се међусобно оптужују за кршење примирја, које је ступило на снагу у недељу.

Портпарол украјинских безбедносних снага, пуковник Андриј Лисенко рекао је да је један војник погинуо, а 40 је рањено у нападима током претходног дана. Рекао је да је било 10 минобацачких напада на украјинске снаге у селу Широкину, на ободима стратешког лучког града Маријупоља.

Лисенко је додао да су побуњеници наставили да померају опрему према граду Маријупољу.

Агенција АП пише да и даље има бојазни да побуњеници желе да освоје тај град, чиме би створили копнени коридор између Русије и полуострва Крим, које је Москва анектирала прошле године.

С друге стране, побуњеници тврде да су украјинске снаге током ноћи извеле 15 артиљеријских напада, између осталог и на делове Доњецка, највећег града на истоку Украјине који они контролишу.

По мировном споразуму који су потписали лидери Украјине и Русије, уз посредовање Немачке и Француске, оружање је требало да утихне у недељу, а у уторак је требало да почне повлачење тешког наоружања с линије фронта. Међународни посматрачи наводе да још нема знакова тога.

Руски и украјински војни званичници који надгледају мировни процес саопштили су јуче да су украјинска влада и побуњеници усагласили план за повлачење нароужања.

Изасланица ОЕБС Хајди Таљавини, која је водила разговоре са Русијом и Украјином, у којима су учествовале и вође побуњеника, задржала је опрезни оптимизам. "Не постоји ниједан дан у украјинском конфликту који нам може донети уверење шта доноси следећи", рекла је Таљавини.

У рату у источној Украјини од априла прошле године је погинуло више од 5.600 људи, док је више од милион расељено, саопштиле су недавно УН.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара