Читај ми!

Озборн: Грчка криза прети целој еврозони

Британски министар финансија Џорџ Озборн упозорио је да би неслагање еврозоне и Грчке могло да се претвори у кризу великих размера и нагласио да је неопходно да се две стране договоре.

Озборн је оценио да блокада између Еврозоне и Грчке прети да прерасте у општу кризу што би могло да начини праву штету европској привреди и то је ризик и за Велику Британију, додавши да је потребно да еврозона нађе заједничко решење, јавља Би-Би-Си, преноси Бета.

Према његовим речима, Велика Британија, мада није чланица еврозоне, код куће мора да настави спровођење економског плана који је земљу одржао у сигурности и да би сад био "ужасан тренутак" да се одустане од тог плана, јер би тиме земља била изложена ризику.

Министри финансија земаља зоне евра састају се поново данас у Бриселу, у покушају да се договоре око Грчке. 

Нова грчка коалициона влада предложила је шестомесечно продужење европског плана помоћи, али не жели да то буде повезано са мерама штедње. Тај зајам би дао времена Грчкој и њеним кредиторима да постигну нови споразум о помоћи.

Немачки министар финансија Волфганг Шојбле одмах је одбацио захтев Грчке, оценивши да она није испунила захтеве које су дали међународни кредитори.

Португалија је такође саопштила да се не слаже с грчким захтевом, а верује се да ће захтев Грчке одбити и Финска, Шпанија и балтичке земље, које су раније спровеле строге мере штедње, да би ушле у еврозону или опстале у њој.

По нацрту става немачког министра финансија Волфганга Шојблеа за данашњи скуп у Бриселу, документ који је припремила Грчка "не даје никакву основу ни за заједничко саопштење", пренели су грчки медији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије