Читај ми!

Немачки политичари за брзо протеривање азиланата

Немачки политичари су, поводом огромног прилива азиланата и прогноза да би та бројка у овој години могла да достигне 300.000 људи, захтевали хитно протеривање у земље порекла оних којима је захтев одбијен, преносе тамошњи медији.

Политичари упоравају да би, уколико се том послу одмах не приступи, то могло да значи "отварање врата" за злоупотребу права на азил.

Министар унутрашњих послова Доње Саксоније Борис Писториус захтевао је хитно убрзање азилантског поступка за грађане Косова и у случају потребе брзо протеривање, пренео је таблоид Билд.

"Људи су у Немачку привучени погрешним претпоставкама", рекао је Писториус, чија се покрајина налази на граници издржљивости када је реч о азилантима.

У Доњој Саксонији, наиме, 2. 500 хиљаде људи, чека да буде распоређено по прихватилиштима, што је 1.000 више од расположивих капацитета, преноси овај таблиод, наводећи да је проблем у томе што је велики део њих дошао са Косова.

Само у овом месецу је са Косова у Доњу Саксонију стигло око 1.400 људи, наводи Билд.

Писториус је захтевао да се грађани са Косова одврате од пута за Немачку и да се информишу преко интернета и других средстава комуникације.

"Не може се дозволити да азилантски поступак траје до шест месеци и да у землљи живи 155.000 људи, који су одбијени и имају обавезу да напусте земљу. Немачке покрајине морају коначно почети да делују", рекао је портпарол посланичког клуба ЦДУ/ЦСУ у Бундестагу Стефан Мајер.

Мајер је на тај начин реаговао на прогнозе немачке Савезне службе за мигранте и избеглице (БАМФ) да ће у овој години број азиланата достићи око 300.000, што би значило повећање од 50 одсто у односу на лане.

Брзо протеривање азиланата захтевао је и министар унутрашњих послова покрајине Саксоније Маркус Улбиб и упозорио да је потребно брзо разјашњење о статусу азиланата.

Када је реч о грађанима Косова, статистика каже да је од почетка ове године до 12. фебруара, око 18.000 људи ушло у Немачку са жељом да постану азиланти.

БАМФ је најавио да ће убрзати доношење одлука о захтевима косовских Албанаца за азил у Немачкој, чиме се жели показати да људи са Косова немају шанси да постану азиланти, изјавио је шеф ове службе Манфред Шмит.

О свим захтевима са Косова би требало да се, онако како политика захтева, одлучује у року од 15 дана.

На удару азиланата су највише, како се наводи, четири немачке покрајине - Доња Саксонија, Северна Рајна Вестфалија, Баварска и Баден-Виртемберг.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара