Читај ми!

Пољска не мора да изручи Поланског

Иако нема формално правних препрека да изручи славног америчког режисера, емигранта из Пољске Романа Поланског Сједињеним Америчким Државама, Пољску ништа не обавезује да то учини. Изручење може да одбије из хуманитарних разлога јер режисер има 82 године, тумачи пољско тужилаштво.

У Кракову 25. фебруара суд почиње да разматра захтев САД да им Пољска изручи Поланског због изнуђеног секса пре више од три и по деценије са тада тринаестогодишњом Самантом Гејли, преноси Бета.

На то кривично дело Поланског и америчко и пољско правосуђе гледа као на педофилно силовање, с тим да је по пољским законима већ застарело, а по америчким није.

Тужилаштво у Кракову је уз амерички захтев суду проследило и тумачење да је изручење формално правно могуће по међудржавном поразуму са САД, али да је питање да ли је уопште оправдано, пише Газета виборча која је имала увид у правно тумачење.

У прилог Поланском, по тумачењу тужилаштва, говоре хуманитарни разлози, пошто су му већ 82 године, исплатио је већ одштету жртви која је јавно рекла да му је опростила.

Уз то у Пољској више не би могло да му буде суђено, а није ни починио злочин против човечности.

"Данас је у кривичном праву важније помирење са жртвом, од тога да некога стрпамо у затвор. Суд то може да узме у обзир. У САД није сигурно да би имао праведан процес зато што САД имају другачији правни систем, а судске пороте умеју да буду пристрасне", рекао је за пољски лист бивши министар правде.

Очекује се да ће и у Кракову, као и у Швајцарској 2010. године, одлучивање суда о изручењу трајати неколико месеци, а уколико и пресуди да Полански који има двојно пољско и француско држављанство буде изручен, коначна одлука је на пољском министру правде.

"Добровољно сам приступио процесу изручења. Имам поверење у пољско правосуђе", поручио је Полански који је већ добио малу битку са америчким тужиоцима, пошто је Пољска одбила да га ухапси и држи у затвору док се не одлучи о изручењу.

Поланском је стало да буде дефинитивно решено питање да ли би га Пољска изручила, посебно сада пошто ове године почиње да у постојбини снима нови филм о Афери Драјфус.

Режисер може да рачуна и на то да САД нису биле претерано вољне да по важећем споразуму из 1996. године Пољској изручују ни правоснажно осуђене криминалце, упозорио је Цхвјонкалски.

Од 2010. године Пољска је у САД изручила тројицу Пољака, а у три случаја је изручење одбила, од тога једно изручење је суд прихватио, али га је одбио пољски министар правде.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара