Подршка Македоније српском председавању ОЕБС-у

Македонија у потпуности подржава Србију као председавајућег ОЕБС-у, рекао је македонски председник Ђорђе Иванов шефу дипломатије Ивици Дачићу у Скопљу.

Ивица Дачић, у функцији председавајућег ОЕБС-у, борави у Македонији, где ће се састати с македонским државним врхом и посетити мисију те организације, у склопу серије посета мисијама ОЕБС-а на терену.

Иванов и Дачић су разговарали о догађајима у региону, активностима Србије као председавајућег и украјинској кризи, за коју су се сложили да захтева дипломатско решење, наведено је у саопштењу председника Македоније, наводи агенција МИА, преноси Танјуг.

Међу темама разговора били су и учешће страних бораца у сукобима и насилни екстремизам, а Иванов је оценио да би Србија требало да искористи председавање ОЕБС-у за јачање регионалне сарадње у отклањању ових опасности.

Иванов је истакао да Македонија високо цени улогу ОЕБС-а и подршку те организације у разним областима, попут владавине права, изборног процеса и законодавства, полиције и правосуђа, јачања међуетничких односа и коегзистенције.

"Македонија у потпуности подржава активности те организације и српско председавање", наводи се у саопштењу.

Иванов је пренео Дачићу и да је за његову земљу кључни изазов да одблокира статус кво у процесу интеграција.

Како је раније најављено из Министарства спољних послова Србије, Дачић ће се током посете Скопљу састати и с премијером Николом Груевским, министром иностраних послова Николом Попоским, потпредседником Владе за Охридски оквирни споразум Мусом Џаферијем и министром за образовање и науку Абдулахијем Адемијем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије