Читај ми!

Француска, ухапшени због скрнављења гробова

Француска полиција испитује петорицу малолетника, старих између 15 и 17 година, због скрнављења неколико стотина гробова на јеврејском гробљу на истоку земље, у граду Сар-Инион, саопштио је локали тужилац. Немачка и Данска се залажу за останак Јевреја.

Сва петорица младих Француза су из Сар-Иниона, у којем је у четвртак на јеврејском гробљу оштећено око 300 гробова, пренео је АФП.

Најмлађи од њих пријавио се полицији пошто је био уплашен масовном реакцијом широм земље на тај вандалистички чин, рекао је тужилац Филип Ваније, преноси Танјуг.

"Очигледно, он је био веома изненађен размерама реакције, међу којима су биле и осуде из самог државног врха", рекао је Ваније.

Према тужиочевима речима, тај дечак је рекао да његови мотиви за вандализам нису били антисемитски и да му је пријатељ помогао да се пријави полицији.

"Још не знамо мотиве тих малолетника који нису имали кривични досије, нити знамо да ли имају икаква идеолошка уверења која би могла објаснити њихово понашање. Они су веома шокирани обртом ситуације", рекао је тужилац.

Министар унутрашњих послова Француске Бернар Казнев рекао је јуче да влада неће толерисати вандализам противан свим вредностима заједничким Французима.

И француски премијер Мануел Валс је на Твитеру осудио скрнавлење гробља у Сар-Иниону, назвавши га "антисемитским и ниским актом".

Ово није први пут да је оскрнављено јеврејско гробље у Сар-Иниону. Претходно се то дешавало 2001. и 1988. године.

До најновијег инцидента је дошло након нешто више од месец дана како је наоружани исламистички терориста убио четворо Јевреја у једном париском супермаркету.

Немачка и Данска за останак Јевреја 

Председнице влада Немачке и Данске, Ангела Меркел и Хеле Торнинг-Шмидт, изразиле су  жељу да Јевреји остану у тим земљама и саветовале им да не емигрирају, пренео је Франс прес.

Након поновљеног позива израелског премијера Бењамина Нетанијахуа Јеврејима у Европи да се уселе у Израел након напада на синагогу у Данској у суботу увече, Меркелова је рекла да је Немачка "задовољна и захвална" што има јеврејску заједницу.

АФП преноси и да је портпарол немачког Министарства спољних послова рекао да Берлин "жели да учини све да Јевреји остану у Немачкој и да се осећају добро и безбедно".

Француска агенција пренела је и изјаву данске премијерке, која је рекла да јеврејска заједница постоји вековима у Данској.

"Они припадају Данској, они су део данске заједнице а ми не бисмо били исти без јеврејске заједнице у Данској", рекла је Торнинг-Шмидт. У нападу на једну синагогу у суботу увече у Копенхагену погинуо је један чувар а рањена су два полицајца.

Неколико сати пре тога, изведен је напад на културни центар Крутенден, у ком се одржавала дебата о религији и слободи изражавања, и убијен је редитељ Фин Норгард а рањене још две особе.

Данска телевизија јавила је да је нападач био 22-годишњи Омар Абдел Хамид ал-Хусеин, који је раније имао проблеме са законом. Ал-Хусеина је убила у размени ватре полиција у недељу, наводи АФП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара