Читај ми!

Oсветa Египта Исламској држави

У знак одмазде због погубљења 21 Копта у Либији, египатска војска у два таласа бомбардовала положаје Исламске државе. Авијација Уједињених Арапских Емирата гађала нафтне рафинерије које су под контролом џихадиста. У Египту седмодневна жалост због убијених Копта.

Исламска држава је објавила видео-снимак на којем џихадисти одрубљују главе египатским хришћанима отетим у Либији. На снимку се види група од двадесет једног египатског Копта, обученог у нараџаста одела.

Египатски председник синоћ је одмах сазвао хитан састанак највишег тела за националну безбедност и прогласио седмодневну жалост.

"Египат задржава право да одговори у право време и на одговарајући начин да се освети убицама за ова нехумана кривична дела. Позивам Савет за националну одбрану да се одмах састане", рекао је Абдел Фатах ел Сиси, председник Египта.

У знак одмазде због погубљења 21 Копта у Либији, египатска војска је у два таласа бомбардовала положаје Исламске државе. 

Командант лилбијског ваздухопловства Сакер ел Џоруши изјавио је египатској државној телевизији да је у данашњим ваздушним нападима на ИС у Либији погинуло до 50 екстремиста, пренео је Ројтерс.

Портпарол генералштаба египатске војске обелоданио је путем државног радија да су бомбардовани положаји ИС либијском граду Дарна, што је први пут да Каиро саопштава да је предузео војну акцију у тој суседној земљи.

Авиони су гађали и складишта оружја и кампове за обуку широм египатске границе са Либијом, после чега су се сви авиони који су учествовали у операцији безбедно вратили.

Франс прес је пренео да су се председници Египта и Француске, Абдел Фатах ел Сиси и Франсоа Оланд, у телефонском разговору нагласили важност сазивања седнице СБ УН на којој би биле размотрене нове мере према ИС.

АФП додаје да ће две земље данас потписати уговор по ком ће Француска Египту продати 24 борбена авиона "рафал".

Ово варварско убиство осудило је највише сунитско исламско тело Ел Азхар, које је саопштило да тај чин нема никакве везе са било каквом религијом, или људским вредностима.

Убијени Копти су отети у децембру и јануару у граду Сирте у источној Либији, који је под контролом исламистичких група.

И либијске ваздухопловне снаге су, у међувремену, саопштиле да су започеле ударе на град Дарну, који су џихадисти заузели прошле године.

Саопштење је постављено на Фејсбук страну команде ваздухопловних снага, а детаљи нису наведени, пренела је агенција АП.

Савет безбедности УН је "оштро осудио гнусан и кукавички чин убиства 21 египатског Копта" које су починили џихадисти Исламске државе.

И Хамас је осудио погубљење 21 египатског Копта које су убили екстремисти из Исламске државе, оценивши да тај "гнусни злочин баца љагу на ислам".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара