Читај ми!

Ултранационалисти у Украјини одбацили договор из Минска

Лидер Десног сектора Дмитриј Јарош одбацио је договор из Минска, најављујући "наставак рата", јавља "Раша тудеј".

21.10 -  Стејт департмент поново оптужује Русију да наставља да распоређује тешко наоружање у источној Украјини, преноси АФП.

20.15 - У току велика вежба Црноморске флоте на Криму, јавља агенција Тас.

18.30 - Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг каже за руски Радио Комерсант да обавештајна служба Алијансе поседује документоване податке о руском војном присуству на истоку Украјине.

18.00 - Владимир Путин био заинтересованији за рат него за мир током преговора у Минску, пише Гардијан.

17.50 - Паравојне јединице Десног сектора на истоку Украјине наставиће да се "активно боре на основу свог властитог плана", саопштава лидер тог покрета Дмитриј Јарош.

Лидер украјинског Десног сектора Дмитриј Јарош саопштио је да његов радикални покрет одбацује мировни споразум из Минска, додајући да ће њихове паравојне јединице на истоку Украјине наставити да се "активно боре на основу свог властитог плана".

Како је пренела Раша тудеј, Јарош је то саопштио на Фејсбуку, додајући да било какав споразум са милицијама са истока Украјине које он назива "терористима" нема легалну снагу и да је супротан украјинском уставу.

Војни портпарол Украјине Андриј Лисенко саопштио је раније да се жестоке борбе воде код Логвинова и да обе стране у сукобу јачају своје формације код тог села на траси Артјомовск–Дебаљцево у Доњецкој области. Доњецке и луганске власти саопштавају да је настављено гранатирање тих градова на истоку Украјине.

Истичући да се води "веома жесток сукоб" код Логвинова и Дебаљцева, Лисенко је рекао да проруске снаге у ту област довлаче "врло много технике" и снага, а да то чини и украјинска војска.

"Ситуација је сада недовољно јасна и не може се говорити о предности било које стране. Битка се наставља", рекао је Лисенко, додајући да не може да потврди информацију да су проруске снаге заробиле 17 украјинских војника, пренео је УНН.

Лисенко је такође оптужио устанике да су одговорни због прекида евакуације становништва из града Дебаљцева.

Истичући да ће украјински војници до почетка прекида ватре, у поноћ 15. фебруара, држати своје позиције и "одговарати ватром на нападе противника", Лисенко је рекао да Дебаљцево, према договорима из Минска, "треба да остане украјинској страни", а да проруске снаге треба да се повуку на линију разграничења утврђену договорима из Минска из септембра прошле године, пренео је Укринформ.

Дебаљцев је важно железничко чвориште између Доњецка и Луганска, где се укрштају возови из правца Харкова, Маријупоља, Ростова на Дону, Таганрога и Москве.

Лисенко је саопштио да је за протекла 24 сата у "зони спровођења антитерористичке операције" погинуло 11 украјинских војника, а да је још 40 рањено.

Украјинска војска раније је јавила о осам погинулих и 34 рањена припадника оружаних снага.

У међувремену, Сједињене Америчке Државе оптужиле су Русију да наставља да распоређује тешко наоружање у источној Украјини, пре него што је прекид ватре договорен ове седмице ступио на снагу.

Како преноси АФП, портпаролка Стејт департмента Џен Псаки, рекла је да су САД добиле извештај о премештању тешког наоружања из Русије у источну Украјину током последњих неколико дана, као и да је тај процес још у току.

"Јасно је да то није у духу овонедељног споразума", рекла је Псаки новинарима. Она је додала да је руска војска распоредила велике количине артиљерије и више система за лансирање ракета и да их је употребила за гађање положаја украјинске војске.

Нови сукоби

Тас пак преноси да су украјинске снаге погодиле дечји вртић у Кијевском рејону Доњецка и да је рањена његова управница.

Раније је представник снага "Доњецке Народне Републике" Едуард Басурин навео да је у периоду од четвртка до петка ујутро у гранатирању насеља погинуло седам цивила, укључујући троје деце, а да је 15 рањено.

Према његовим речима, у Горловки је у артиљеријској ватри погођена кућа у којој је убијено троје деце.

Руска агенција преноси саопштење Министарства за ванредне ситуације "Луганске Народне Републике" (ЛНР) да је данас обновљена обимна паљба на Луганск и да је пуцано на северозападни део града.

То министарство је позвало житеље Луганска да због учестале паљбе не напуштају куће без преке потребе.

Тас подсећа да су јуче и данас у серији артиљеријских удара украјинске војске погинуле најмање три особе, а да су четири рањене.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара