Кина: Нисмо понудили Грчкој помоћ

Кинеско Министарство спољних послова саопштило је на нема сазнања о томе да је званични Пекинг понудио било какву помоћ Грчкој, супротно тврдњи заменика грчког министра спољних послова Никоса Хоунтиса да је Кина понудила економску помоћ, иако то Атина није тражила.

Никос Хоунтис, који је у грчкој влади такође задужен за европске послове изјавио је за грчки радио да је Русија такође понудила помоћ Грчкој, преноси Танјуг.

"Недавно након избора је било предлога, рекао бих чак и понуда, од Русије, која је понудила економску подршку, као и од Кине, која је понудила помоћ и могуће инвестиције. Ми то нисмо тражили", рекао је Хоунтис, преноси Ројтерс.

Осим тога, грчки министар одбране Панос Каменос је јуче изјавио да, уколико Грчка не успе да се договори о новим условима за отплату дуга међународним кредиторима на челу са Европском унијом, увек може да се обрати другима за помоћ, укључујући Кину.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуњинг је рекла да је чула за те наводе, али "нема никаква сазнања о томе".

"Спремни смо да размотримо проширење сарадње и размене у свим пољима са новом грчком владом, на темељу принципа заједничког поштовања и користи за обе стране", изјавила је Хуа, додавши: "Кад је реч о ситуацији коју сте поменули, ја не знам ништа о томе."

Званични Пекинг је прошлог месеца саопштио да помно прати мере нове грчке владе, након што је Атина обуставила продају већинског удела у највећој грчкој луци Пиреј.

Грчка жели да се са еврозоном договори о новим условма отплате свог дуга, што би јој омогућило да укине већи део мера штедње, које је званична Атина морала да уведе у замену за пакет помоћи ЕУ и ММФ-а додељен 2010. године.

Чланице еврозоне, а посебно Немачка, нису изразиле спремност да на било који начин попусте захтевима Грчке и инсистирају на обећањима о штедњи и економским реформама.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије