Гуденус криви САД за талас избеглица са Косова

Заменик шефа Слободарске партије Аустрије Јохан Гуденус оценио је да је талас избеглица са Косова, са којим се тренутно суочава западна Европа, доказ да је отцепљење Косова од српске матице, као и исхитрено признање, била грешка. Гуденус поручује и да САД, као неко ко подржава осамостаљење, мора да преузме одговорност.

Гуденус је у саопштењу истакао да Косово није ратни ни кризни регион, а да се, ипак, више хиљада људи са тог простора налази пред границама Аустрије, преноси Танјуг.

С тим у вези, шеф посланичког клуба Слободарске партије Аустрије (ФПО) у бечкој скупштини нагласио је да се мора размотрити зашто толико људи бежи из државе која "наводно" функционише.

"Сада се види да је отцепљење Косова од српске матице, као и исхитрено признање као самосталне државе, била грешка. Актуелни талас избеглица са Косова потврђује и да та творевина није способна да преживи као држава", поручио је Гуденус подсећајући да је стварање државе била жеља САД.

Нагласио је да приликом осамостаљења није поштовано међународно право, пошто није одржан референдум.

"Сједињене Америчке Државе сада имају задатак да прихвате избеглице са Косова, јер су оне духовне и геостратешке очи те државе и зато морају преузети одговорност", подвукао је Гуденус.

Истовремено поручује да су капацитети Аустрије за пријем избеглица прекорачени, те да земља, ако прима економске избеглице, неће моћи да прихвати оне којима је потребна заштита.

Због тога је затражио да се обустави примена Шенгенског споразума и поново уведе гранична контрола, те изврши ригорозно протеривање.

Гуденус је рекао да је потребно поставити и питање зашто су међу имигрантима у Аустрији, у последње време, упадљиво многи муслимани – Чечени, Авганистанци, косовски Албанци и други.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара