Погубљен бивши кинески рударски магнат

Бивши кинески рударски тајкун који је осуђен на смрт због вођења мафијашке групе погубљен је са још четири члана групе, саопштио је суд у централној Кини.

Лиу Хан, његов брат Лиу Веј и још три сарадника осуђени су на смрт крајем маја прошле године у централној кинеској провинцији Хубеиј, пошто су оглашени кривим да су организовали мафијашку банду везану за вођење казина и убијали противнике, преноси Бета.

Кинески медији тада су јавили да је Лиу Хан ухапшен под сумњом да је прао новац у казинима у Макау. 

Лиу Хан је водио "Ханлонг", велики приватни конгломерат који је обухватао послове од туризма до рударства.

Постао је познат када је 2011. дао понуду за куповину аустријског рудника "Санданс Рисорсис" за скоро милијарду евра. Поунуда је прихваћена, али је посао прекинут 2013. пошто Лиу није могао да испуни план финансирања.

Тужиоци су га приказали као вођу криминалне банде која се бавила рударством, коцкањем и некретнинама.

Рекли су да је убијао противнике, држао возни парк од више стотина возила, укључујући ролс-ројсеве, бентлије и ферарије, и гајио везе са тужиоцима и полицијом организовањем журки.

Жалбе оптужених су разматране и одбачене почетком августа.

Њих петоро је данас заједно погубљено, саопштио је суд у Сјанингу, у  провинцији Хубеиј на свом званичном блогу, и навео да су њихова права у потпуности поштована, и да су погубљени пошто је њихову казну потврдио Врховни народни суд.

Осумњичена банда браће Лиу, оптужена за убиство најмање осам особа, деловала је у провинцији Сечуан на југозападу, бившем упоришту Џу Јонгканга, бившег званичника кинеске јавне безбедности који је сада пао у немилост. 

Државни медији су раније наговештавали да Лиу Хан има посебне контакте са званичницима у централној влади и да ужива заштиту са високих места.

Ова погубљења извршена су у јеку кампање за борбу против корупције председника Си Ђинпинга у оквиру које је оптужено више високих политичара и утицајних пословних људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара