После сусрета у Кремљу наставак рада на мировном документу

Председници Русије и Француске, Владимир Путин и Франсоа Оланд, и немачка канцеларка Ангела Меркел у Кремљу су разговарали о решавању украјинске кризе. Портпароли Кремља и немачке владе кажу да су разговори били конструктивни и да се наставља рад на заједничком мировном докуметну.

Оланд и Ангела Меркел допутовали су у Москву како би Путину предложили нови мировни план за решавање десетомесечног конфликта у источној Украјини, у којем је погинуло више од 5.300 људи.

Међутим, после више од четири сата разговора није усаглашен документ који би решио кризу на Истоку Украјине.  

Портпарол Кремља Дмитриј Песков навео је да је договорено да се настави заједнички рад на могућем документу у вези са имплементацијом примирја из Минска које је потписано у септембру прошле године, преноси Ројтерс.

Како каже Песков, документ би укључивао предлоге председника Украјине и предлоге, које је данас формулисао и додао председник Русије. Затим би текст и предлози били понуђени странама у сукобу.

Како је јавио АФП, један француски званичник потврдио је да су разговори били конструктивни и садржајни и да се припрема план о имплементацији претходно постигнутог мировног споразума.

Огласио је и портпарол немачке канцеларке Штефен Зајберт који је навео да су разговори били конструктивни и да ће рад на заједничком документу којим би била решена криза у Украјини бити настављен. Потврдио је да ће у недељу бити одржан телефонски разговор лидера Немачке, Француске, Русије и Украјине.

Тада би требало и да буду познати прелиминарни закључци данашњег састанка. 

Раније су западни медији да план Мерекелове и Оланда садржи раздвајање сукобљених страна на истоку Украјине уз могући размештај "плавих шлемова" УН и преговоре о федерализацији земље, сличне Дејтону.

У међувремену је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на конференцији у Минхену позвао поново Русију за мирно решење украјинске кризе и дао подршку посредничкој иницијативи Немачке и Француске за окончање кризе у Украјини.

Он је рекао да ће на маргинама конференције разговарати са шефом руске дипломатије и нагласити, при том, значај постизања једног политичког и мирног решења кризе.

Столтенберг је упозорио да Русија мора поштовати међународно право и своје међнародне обавезе.

Меркелова ће сутра, директно по повратку из Москве, говорити у Минхену, а њен говор се, истичу аналитичари, очекује са великим нестрпљењем. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије