Јордан: Уништићемо Исламску државу

Ваздушни удари које је Јордан извео на положаје џихадиста Исламске државе јесу почетак освете Јордана због ужасног убиства пилота Муата ел Касаесбеха, али нису и почетак борбе против тероризма, рекао је јордански министар спољних послова Насер Џуда, који је истакао да ће Исламска држава бити уништена.

"Подижемо улог. Идемо за њима где год да су, са свиме што имамо. Али, то није почетак и сигурно није крај", рекао је Џуда, јавио је Си-Ен-Ен, преноси Танјуг.

Јордански борбени авиони извели су у четвртак ваздушне нападе на положаје џихадиста у Сирији, дан након што је краљ те земље поручио да ће повести немилосрдни рат против Исламске државе, која контролише делове суседне Сирије и Ирака.

Отац убијеног пилота Сафи ел Касаесбех рекао је да му је краљ Абдулах II рекао да је 30 јорданских авиона учествовало у мисији под именом "Мученик Муат".

"За вас (војнике), одавање почасти Муату је поштовање ваше заклетве, а кретање његовим стопама... одбрана ове дивне домовине", рекао је отац.

Опозициона Сиријска опсерваторија за људска права саопштила је да је у ударима 10 џихадиста убијено, а Исламска држава је поставила на интернет фотографије уништених објеката после бомбардовања.

Портпарол владе Јордана рекао је за Си-Ен-Ен да ће одговор Јордана на убиство јорданског таоца "бити оштар и одлучан".

"Нећемо дозволити да овај злочин убиства нашег пилота на ужасан начин прође некажњено", рекао је портпарол, истакавши да ће "ти људи бити кажњени".

Јордански краљ Абдулах II посетио је војну команду, где је био обавештен укратко о последњим ваздушним ударима.

Џихадистички имам Абу Мухамед ел Макдеси осудио је Исламску државу због спаљивања јорданског пилота, јавила је агенција АП.

Имам је на јорданској ТВ станици Роја изјавио да је такав чин неприхватљив у свакој религији.

Макдеси, који је у четвртак пуштен из јорданског затвора, сматра се духовним ментором огранка Ал Каиде у Ираку, организације која је претходила Исламској држави. 

Јордански пилот Муат ел Касаесбех (26), кога су џихадисти отели у децембру када се његов авион срушио близу сиријског града Раке, жив је спаљен у кавезу.

Ел Касаесбех је први војник међународне коалиције за кога се зна да је пао у руке екстремиста и да је погубљен.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара