Читај ми!

Сећање на Аушвиц: Да се никад не понови

У Пољској је обележена 70. годишњица ослобођења нацистичког логора Аушвиц-Биркенау у присуству око 300 преживелих логораша и представника око 40 званичних делегација. Србију је на овом скупу представљао министар за рад, социјална и борачка питања Александар Вулин.

Аушвиц-Биркенау, обележава цела Пољска. На Дан сећања стигло је око и 300 некадашњих логораша као и филмски редитељ Стивен Спилберг.

Преживели логораши који су се окупили на месту некадашњег нацистичког логора Аушвиц-Биркенау поводом обележавања 70. годишњице његовог ослобођења, упутили су апел човечанству да не дозволи да се злочини Холокауста икад више понове, преноси Танјуг.

Међу званичницима су председник Пољске Бронислав Коморовски, председници Немачке и Француске Јоахим Гаук и Франсоа Оланд, амерички министар финансија Џек Лу, британски министар спољних послова Филип Хамонд, и други, преносе агенције.

Комеморација је почела концертом класичне музике након којег су поздрављени преживели логораши.

Обраћајући се окупљенима пољски председник Бронислав Коморовски је рекао да се налазе на месту где је "људско биће сведено на логорашки број".

"Наша је дужност да се сећамо, због нас самих и због будућности", рекао је он, а пренео немачки радио Дојче веле.

Око 100 преживелих заједно са пољским председником Броњиславом Коморовским су још пре главне поподневне комеморативне церемоније положили  цвеће на злогласни Зид смрти у најстаријем делу логора пред којим су нацисти обављали масовна стрељања и побили ту више хиљада логораша.

Обични Варшављани као и на раније годишњице запалили су масовно у својим прозорима свеће, на позив фондације Шалом и Пољске католичке цркве која је апел у недељу прочитала верницима у црквама.

"Као свећа која пламти мора и у нама да гори сећање на оне који су толико патили. Обавеза сваког од нас је да се побрине да пламен сећања никада не угасне", рекла је директора фондације "Шалом" Голда Анцер.

Свеће у прозорима биће позив и на мултимедијалну представу "Зид" у Јеврејском театру, посвећене Ирени Сендлер, жени која је успела да прокријумчари и изведе готово пред очима нациста више од 2.500 јеврејске деце из Варшавског гета, обезбеди им лажне документе.

Упозорење из Беча на нове претње

Поводом 70. годишњице ослобађања Аушвица, вечерас је у Бечу одржана комеморација на којој је указано на нове претње. Више стотина људи окупило се на тргу Хелденплац у центру града, где су политичари и преживели подсетили на некадашње злочине.

"Након ослобађања Аушвица свет је почео са спознаје незапамћене злочине националсоцијализма", рекла је некадашња припадница покрета отпора Ирма Швагер.

Истакла је да је њега генерација преживела "пакао терористичког фашизма", и да су сви они, који су били у отпору, дали одлучујући допринос да данас грађани могу да живе у демократској Аустрији.

Међутим и даље је, како је навела, потребно борити се за демократију и слободу, и то показује све снажнији џихадизам.

Генерални секретар Јеврејске заједнице Раимунд Фастенбауер нагласио је да актуелна антисемитска претња од стране исламиста не сме остати прећутана.

Истовремено је рекао да не смеју сви муслимани бити стављени под генералну оптужбу.

Такође је нагласио да није довољно само осуђивати Исламску државу или Ал каиду, ако истовремено представници Муслимског братства или Хамаса бивају активни у клубовима у Аустрији и у џамијама сеју мржњу против Јевреја.

"Проповедачи мржње се морају изоловати и уклонити", затражио је Фастенбауер додајући да то важи како за вере тако и политику.

Уједињене нације од 2005. године обележавају 27. јануар као Међународни дан сећања на жртве холокауста. Тог дана, 1945. године, војници Црвене армије, после жестоких борби, ослободили су Аушвиц-Биркенау и затекли 7.500 људи, које нацисти нису стигли да убију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво