Читај ми!

Дачић позвао Јерменију и Азербејџан да поштују мир

Председавајући ОЕБС-у и шеф српске дипломатије Ивица Дачић изразио је забринутост због ситуације на граници Јерменије и Азербејџана и позвао обе стране на поштовање примирја и обустављање непријатељстава, у складу са споразумом из 1994.

Изражавам жаљење због пораста насиља које је довело до губитка живота и позивам обе стране да покажу одговорност и да избегавају кораке који воде даљој ексалацији, наводи се у саопштењу Ивице Дачића које је подржао и генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер.

У саопштењу се истиче да су од кључног значаја за напредак "директни контакти две стране на свим нивоима", уз претходно "пуно поштовање примирја и обуставе непријатељстава".

"Прошлогодишњи састанци председника Јерменије и Азербејџана у Сочију, Њупорту и Паризу били су позитивни кораци у добром правцу.

ОЕБС ће наставити да подстиче директне контакте, али само сукобљене стране могу и морају да спроведу примирје кроз командни ланац, од дна до врха", саопштио је председавајући ОЕБС-у.

Јерменија и Азербејџан деценијама се споре и сукобљавају око Нагорно-Карабаха, области с већинским јерменским становништвом која је припојена Азербејџану током совјетске ере.

У рату за контролу над том облашћу између 1988. и 1994. погинуло је 30.000 људи, а избегло више стотина хиљада.

Примирје је потписано 1994. године, али Баку и Јереван никад нису постигли договор о статусу спорне области, која је и даље званично у саставу Азербејџана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво