Дрезден, на протесту "Пегиде" 17.000 људи

На протесту групе "Пегида" у Дрездену, према процени полиције, учествовало је нешто више од 17.000 људи.

Ово је први марш "Пегиде" откад је један од њених оснивача Луц Бахман у среду поднео оставку, након што су немачки медији објавили његове поруке са Фејсбука у којима је избеглице називао "прљавим" и позирао као Адолф Хитлер, преноси Танјуг.

Сама "Пегида", што је скраћеница за Патриотски Европљани против исламизације Запада, објавила је како није расистичка организација и осудила је Бахманове коментаре о избеглицама.

На претходном протесту "Пегиде", пре две недеље, било је рекордних 25.000 учесника. Марш предвиђен за прошлу недељу је отказан након што су власти откриле онлајн претњу означавајући Пегиду као могућу мету терористичког напада. Након тога су локалне власти одлучиле да забране све протесте из безбедносних разлога.

Неколико сати пре одржавања данашњег скупа, шеф немачке дипломатије Франк Валтер-Штајнмајер је изјавио да антимуслиманско расположење "Пегиде" штети имиџу државе у иностранству, док се у самој Немачкој, како је рекао, "потцењује штета коју ксенофобични и расистички слогани и плакати Пегида већ имају".

Према наводима полиције, око 5.000 људи је данас узело учешће у контра-протесту. Међу ривалским групама је дошло и до неколико мањих чарки.

Синоћ се око 1.000 људи из групе која себе назива Патриотски Европљани против американизације Запада, или Пегида, у близини оближњег града Ерфурта сукобила са 600 неистомишљеника.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије