Москва блокирала саопштење УН о Маријупољу

Русија је блокирала саопштење УН којом се осуђује гранатирање града Маријупоља на југоистоку Украјине, где је јуче страдало 30, а рањено више од 90 цивила.

У декларацији се позива на неодложни прекид насиља и примену плана о прекиду ватре, постигнутог у септембру и тражи се истрага јучерашњег гранатирања Маријупоља, јавља Бета.

"Овај напад је велика и узнемирујућа ескалација насиља у источној Украјини", наведено је у декларацији у коју је агенција Асошиејтед прес имала увид.

У декларацији се најоштрије осуђује и оцењује као неодговорна јучерашња изјава лидера самопроглашене Републике Доњецк Александра Захарченка да ће започети офанзиву на Маријупољ.

Русија је саопштила да договор није постигнут јер је Велика Британија инсистирала на томе да се осуде сепаратисти које подржава Русија.

У саопштењу се додаје да западне чланице УН никада нису осудиле акције украјинске владе.

Амбасадор Велике Британије у УН Марк Лајал Грант написао је на Твитеру да је документ блокирала Русија.

Чланице Савета безбедности највероватније ће се састати поново сутра како би разговарале о ситуацији у Украјини која наставља да се погоршава, рекла је дипломата једне западне државе у Савету безбедности УН.

Савет безбедности УН састао се прошли пут да разговара о ситуацији у Украјини 21. децембра, а састанак је иницирала литванска делегација.

Кијев је јуче оптужио проруске активисте за бомбардовање Маријупоља, када је страдало 30 људи, а више десетина је рањено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара