Читај ми!

Песимизам у Јапану због талачке кризе

Након најновијег видео-снимка који су објавили припадници Исламске државе, у којем је приказано тело јапанског држављанина Харуне Јукаве, у Јапану влада песимизам и велика забринутост за живот другог заробљеног Јапанца, 47-годишњег новинара Кенђи Готоа.

На поменутом видео-сминку Гото, хонорарни новинар из града Сендаија, који већ двадесет година извештава о оружаним конфликтима, у рукама држи фотографију леша Харуне Јукаве и за његову смрт директно оптужује јапанског премијера Шинзо Абеа.

Гото се обраћа својој супрузи тражећи од ње да скупа са другим члановима породице и пријатељима настави притисак на јапанску владу.

На првом видео-снимку, у којем се прети смрћу двојици Јапанаца, који су заробљени у Сирији августа односно новембра прошле године, отмичари су тражили откупнину укупног износа 200 милиона долара.

На најновијем видео-снимку Гото преноси речи бораца Исламске државе да они овога пута не траже новац, већ просто ослобађање џихадисте Саџиде Ришави која се налази у јорданском затвору због учешћа у самоубилачком терористичком нападу у Аману 2005. године, када је покушала да активира опасач са експлозивом, али због квара на тој смртоносној направи није успела у тој намери.

Снимак у којем Гото, по наредби својих тамничара, објављује смрт свог пријатеља Јукаве и нови захтев исламских бораца, знатно је другачији од досадашњих снимака претње погубљењем или самог погубљења.

Наиме, до сада, по правилу, објављивани су снимци у којима особа пред погубљењем клечи и упућује последње речи, након чега следи сцена саме егзекуције одрубљивањем главе. Овог пута, реч је било само о фотографији тела убијеног, и то без наступа самих убица, а видео-снимак је и брзо уклањен са интернета, па су се на извесно време јавиле сумње у његову аутентичност, односно наде да је Јукава можда још увек у животу.

Међутим, у јутрошњој изјави јапанској телевизији НХК, премијер Абе је рекао да се, нажалост, "мора рећи да је велика вероватноћа да је снимак аутентичан". И секретар владе Суга данас је рекао новинарима окупљеним на конференцији за штампу у згради владе да "нема основа за негирање аутентичности снимка."

Јапански медији доносе и изјаву Шоићи Јукаве, оца преминулог јапанског грађанина, који је медијима рекао да би волео да све то није истина.

Јапанска јавност потресена догађајима у Сирији

Јапанска јавност потресена је и ожалошћена драмом у Сирији и медији од владе траже да учини све што може, али нема великих излива емоција и осуда државног апарата. Могући разлог за то је што је познато да је преминули Харуна Јукава човек који је на своју руку отишао у Сирију да би тамо основао приватну фирму за пружање услуга безбедности, мада није поседовао никакво знање из те области.

Наиме, Јукава је пре одласка у Сирију доживео тешку личну трагедију која га је дубоко уздрмала. Његова супруга је преминула од рака, након чега је он покушао самоубиство, а затим и промену пола, те узео женско име Харуна.

Његов одлазак у Сирију тако се доживљава као једна врста тужног авантуризма или полусвесног покушаја самоубиства нервно растројене индивидуе.

Мишљења јапанске јавности подељена су и у вези са оправданошћу Готовог присуства у Сирији. Тај новинар је отишао у ратом захваћену земљу да би пробао да кроз личне канале ослободи Јукаву, свега две недеље по рођењу свог детета. Његов поступак се зато види као морално вредан, али истовремено и наиван покушај, те изузетно неодговоран чин према сопственој породици и држави.

Мат позиција за јапанску владу

Јапанска влада се налази у врло тешкој, можда и безизлазној ситуацији, јер се са једне стране од ње очекује да учини све што може да би спасла животе својих држављана, а са друге стране, јављају јапански медији, трпи и притисак САД и Велике Британије да не попусти пред захтевима отмичара, јер би то могло да буде подстрек за даље отмице.

Јапански аналитичари оцењују да су наде да ће новинар Гото бити спасен мале, јер Исламска држава у заробљеништву држи и једног јорданског пилота који је недавно оборен у Сирији приликом извршења ваздушних удара на положаје Исламске државе. Зато је тешко веровати да би јорданска влада пристала да ради једног јапанског грађанина ослободи Саџиду Ришави у тренуцима када су јој потребни сви адути које има за ослобађање свог пилота.

Јапанска влада успоставила је штаб у Јордану за преговоре са тамошњом владом, прикуплање информација о отетим јапанским држављанима и покушај комуникације са отмичарима.

Јапански медији оцењују да извесне наде даје чињеница да је Турска недавно издејствовала ослобађање 49 својих држављана из Сирије, те да би турске власти можда својим каналима могле да одиграју важну улогу.

Отмичари, иначе, имају и директан контакт са породицом заробљеног јапанског новинара преко мејла, па још увек постоји директна рута за преговоре.

Мада Јапан своју улогу у региону Блиског истока види као чисто хуманитарну, припадици Исламске државе сматрају Јапан за учесника у тзв. "Крсташкој војсци", западњачкој коалицији предвођеној САД која, према њиховом мишљењу, за циљ има да подјарми Блиски исток, ослаби ислам и уништи традиционални начин живота муслимана у тој регији, због новчане помоћи коју је јапански премијер обећао државама Блиског истока у прошлонедељној посети региону.

Јапан је, поред инвестиција, обећао и 200 милиона долара помоћи за збрињавање избеглица, што су припадници Исламске државе протумачили као индиректну помоћ ратним напорима својих непријатеља.

У бомбардовању Исламске државе, поред земаља НАТО-а и Аустралије, директно или кроз логистику, учествују и војне снаге Јордана, Уједињених Арапских Емирата, Кувајта, Саудијске Арабије и Катара.

Јапан је након завршетка америчке инвазије на Ирак инжењерским јединицама и новчаном помоћи подржао обнову земље, а Земља излазећег сунца такође је горивом снабдевала америчке бојне бродове у Индијском океану који су учествовали у војним операцијама у Авганистану.

Јапан има војнополитички споразум о савезништву са Сједињеним Америчким Државама и на његовој територији је стационирано близу 50.000 војника из те земље.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије