Меркел: Грчка да остане део ЕУ

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да жели да Грчка остане део европске приче, уочи избора у недељу који би могли да буду одлучујући за останак земље у еврозони.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је током заједничке конференције за новинаре са италијанским премијером Матеом Ренцијем у Фиренци истакла да жели да Грчка остане у саставу еврозоне, преноси Танјуг

"У самој сржи наших вредности лежи солидарност. Желим да Грчка, упркос свим потешкоћама, остане део наше приче", рекла је Меркелова.

Највише шанси да победи на превременим изборима у Грчкој има радикална левичарска партија Сириза која је најавила да ће тражити нове преговоре о грчком пакету помоћи и отпис великог дела дуга.

Лидер Сиризе Алексис Ципрас сматра да Грчка неће бити у стању да отплати своја дуговања све док је суочена са фискалним потешкоћама.

Ципрас истиче да ће влада ако је буде предводила Сириза, поштовати обавезе Грчке као чланице еврозоне.

У коментару за немачки пословни лист Ханделсблат, Ципрас је поручио немачким пореским обвезницима да немају разлога за бригу ако његова странка победи на предстојећим изборима.

Он сматра да су тврдње да су наметнуте строге мере штедње донеле грчкој привреди стабилизацију, само "произвољно извртање чињеница".

Званичници ЕУ и ММФ већ су поручили да ће Сириза, уколико дође на власт, морати да отплати помоћ која је Грчкој одобрена за време дужничке кризе, као и да настави са реформама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 08. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије