Читај ми!

ЕУ: Више од 500 људи са Балкана у ИС

Европска унија и државе Западног Балкана веома тесно сарађују у борби против исламског тероризма. Високи представници ЕУ ће, после разговора с властима у Босни и на Косову, доћи и у Албанију и Србију, ради даљих договора о сузбијању тероризма.

То је новинарима рекао један високи званичник ЕУ задужен за сузбијање тероризма који је потврдио да се већ устаљено сарађује са властима земаља Западног Балкана које су битне зато што њихови грађани могу без виза да улазе у "шенгенски простор" Уније, преноси Бета.

Преко Балкана илегално пролазе и џихадисти који одлазе, или се из Ирака и Сирије, а сад и Јемена, враћају у ЕУ, неретко обучени и спремни за насиље.

Антитерористичка сарадња ЕУ-Западни Балкан постоји и на министарском нивоу, уз оно што је веома важно и што заједно чине државе ЕУ и Западног Балкана за онемогућавање шверца оружја и организованог криминала, рекао је извор у Бриселу.

Преко 500 држављана земаља Западног Балкана је, како је предочио, отишло да се бори на страни исламских екстремиста у Сирију и Ирак.

Овај званичник је навео да све земље ЕУ и суседи морају јако добро арађивати у мерама коренитог сузбијања тероризма, јер ће џхадисти "тражити слабе копче у ланцу одбране ЕУ" и преко њих астојати да се убаце на територију Уније, или да оду, побегну, предочио је високи европски функционер.

Преко 3.000, а могуће до 5.000 држављана земаља Европске уније су, по његовим речима, отишли да се боре на страни екстремиста Исламске државе у Ираку и Сирији, а трећина од њих се у међувремену вратила у ЕУ.

Указао је, с тим у вези, да су бугарске власти биле запрепашћене кад су припадници Хамаса у Бургасу у атентату убили пет израелских грађана, јер нису могли да замисле да у Бугарској може доћи до терористичког напада.

Високи званичник ЕУ је предочио да је Бугарска једна од кључних земаља зато што има границу с Турском, а исламски терористи који крећу у џихад у Сирију и Ирак, а не иду авионом, све више прелазе преко бугарско-турске границе и зато је важно да властима у Софији ЕУ помогне да делотвнорно надзиру ту границу.

У Бугарској, додао је овај извор ЕУ, живи десет одсто муслимана који су умерени и добро уклопљени у друштво.

Бугарске власти су, међутим, под огромним притиском све већег броја избеглица из Сирије, њих око 7.000, и сад су тамо почели да делују споља имами који врбују и позивају на џихад, а стижу и паре из арапских земаља Залива.

Високи функционер ЕУ је предочио да су главне терористичке претње за ЕУ идејама џихада заслепљени исламски екстремисти, убачени страни терористи разних исламистичких групација, а веома и настојања екстремиста Исламске државе у Ираку и Сирији и мреже Ал каида да међусобним надметањима у оружаним нападима у Европи покажу своју моћ.

Темељан надзор спољних граница Шенгена

Државе Европске уније ће, навео је он, пооштрити надзор спољних граница "шенгенског простора" и држављани ЕУ, као и земаља Западног Балкана ће убудуће бити подвргнути темељитој провери докумената, исто као што на уласку у САД морају пасоше да покажу сви америцки држављани.

Додао је да о новим темељитима мерама за битку против тероризма и тачном утврђивању могућих претњи треба ускоро у Риги да се договоре министри правосуђа и полиције ЕУ.

Јако је важно, по његовим речима, да се што више усагласи антитерористичко законодавство унутар ЕУ, нарочито размена обавештајних и полицијских података, па би зато осетно требало да ојача деловање полицијске агенције Еуропол, као и заједничког правног механизма Еуроџаст и агенције за надзор граница Фронтеx.

Високи ЕУ званичник надлежан за антитероризам је подвукао да је од велике важности да се спречи исламистичка индоктринација преко интернета, предузму социјалне, образовне, политичке мере за укључивање у друштво двадесетак милиона муслимана у ЕУ, тако да они представљају европски ислам, а не ислам у Европи.

Мора се сузбити постојећа одређена дискриминација муслимана, рекао је он, напоменувши да "у Европи никако не може да се говори мржњи према исламу".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара