Читај ми!

Хаос у Доњецку

Најмање деветоро људи је погинуло, а око двадесеторо је рањено када је граната погодила тролејбуско стајалиште у јужном делу Доњецка, јавља "Раша тудеј". Међусобне оптужбе Кијева и Москве за напад. Тридесет и четири украјинска цивила и војника погинула у последња 24 сата.

Стајалиште је гранатирано усред јутарњег шпица. Извештаји о броју жртава су контрадикторни, па поједини медији наводе да је погинуло 13 особа, позивајући се на извор у Хитној помоћи. Међутим, локални званичници наводе да је погинуло деветоро, а рањено "до двадесеторо" људи.

Становници округа Лењински чули су гранатирање око 7.40 по локалном времену, преноси РТ. Очевици кажу да је једна граната погодила и тролејбус, као и да су видели тела која леже на земљи и у возилу, преносе локални медији.

Прозори на околним зградама су поломљени од детонације. Пролазници кажу да су били убеђени да живе у "мирном кварту" и шокирани су због трагедије која се десила њиховим суграђанима који су кренули на посао.

Вест о гранатирању стигла је само неколико сати након што је саопштено да је постигнут договор о повлачењу тешког наоружања са истока Украјине.

Украјинско министарство одбране оптужило је проруске активисте да су криви за гранатирање тролејбуса.

"Терористи су бомбардовали тролејбус у Доњецку и убили цивиле. То бомбардовање је извршено у кварту у којем до сада није било сукоба", наведено је у саопштењу министарства.

Министарство додаје да све чињенице указују да су проруске снаге гранатирале тролејбус из резиденцијалног дела града који контролишу "илегалне наоружане групе".

Премијер Арсениј Јацењук рекао је да Русија сноси одговорност за напад.

"Руски терористи поново су починили ужасан злочин против човечности", рекао је Јацењук, пренела је агенција АФП.

С друге стране, шеф руске дипломатије Русије Сергеј Лавров рекао је да Москва захтева хитну истрагу гранатирања тролејбуса и оптужио је Кијев за тај "монструозан злочин" који угрожава мировни процес.

"Потресени смо новим монструозним злочином у Доњецку, који је резултат гранатирања које су извеле украјинске снаге на аутобуску станицу", навео је у саопштењу Лавров, пренела је агенција АФП.

Лавров је истакао да је напад "груба провокација" која има за циљ угрожавање мировних напора.

У међувремену је саопштено и да се украјинска војска повукла се с новог аеродромског терминала у Доњецку, где се месецима борила против проруских снага.

"Јуче је одлучено да се напусти територија терминала ради прегруписавања", рекао је портпарол војске Владислав Селезњов, говорећи о главној аеродромској згради, коју су од краја маја држале владине снаге.

Борба за аеродром је ескалирала протеклог викенда, нарушивши примирје договорено почетком децембра, наводи АП.

Како је пренео АФП, 34 украјинска цивила и војника су погинула у последња 24 сата у окршајима на истоку Украјине.

Командант проруских снага Едвард Басурин рекао је да је 10 цивила убијено у источном граду Горливка, а у региону Луганска је погинула једна жена.

ОЕБС је саопштио да је више од 5.000 људи убијено, а милион је било приморано да напусти своје домове због конфликта на истоку Украјине.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара