Читај ми!

Порошенко: У Украјини 9.000 руских војника

Председник Украјине Петро Порошенко рекао је да се на територији те земље налази најмање 9.000 руских војника, упозоривши да је реч о агресији и да је ситуација на истоку Украјине последњих дана веома забрињавајућа.

"Око 9.000 војника Руске Федерације налази се на мојој територији, укључујући најмање 500 тенкова и тешке артиљерије, као и оклопних возила", рекао је Порошенко у говору на Светском економском форуму у Давосу, преноси Бета.

"Ако то није агресија, шта је онда агресија", додао је Порошенко.

Порошенко је истакао да Русија мора да спроведе мировни план, састављен прошле године, у пет тачака.

Прозападни украјински лидер нагласио је и да не постоји војно решење деветомесечног сукоба у којем је погинуло најмање 4.800 људи и који је уништио украјинску економију.

Порошенко, међутим, инсистира на томе да је кључ за успостављање мира у рукама Русије.

"Решење је врло једноставно: зауставити снабдевање оружјем, зауставити снабдевање муницијом, повући војску и затворити границу. Веома једноставан мировни план", поручио је Порошенко.

Украјински председник такође је оценио да је Украјина уједињена као никад раније, после слободних избора одржаних прошле године, јер се могло гласати о свим питањима, па и о језику.

Порошенко је додао да је поносан што је у Паризу учествовао у маршу "Ја сам Шарли", али је подсетио да је неколико дана касније аутобус у Украјини разнела руска ракета и, симболично, показао током говора део тог аутобуса.

Украјински председник рекао је и да ће Украјина за два године бити енергетски независна од Русије.

Порошенко је данас за телевизију Блумберг рекао да је Русија послала још 2.000 војника у источну Украјину, као помоћ проруским снагама у борби против украјинске војске.

Упитан да ли та ситуација може да ескалира и претвори се у руску инвазију, Порошенко је одговорио да гледаоци тог канала треба да процене да ли ће слање још 2.000 руских војника прерасти у инвазију, пренео је британски лист Гардијан.

Порошенко је рекао и да је, иако су украјинске оружане снаге веома добре, потребна међународна координација.

На питање када је, по његовом мишљењу, ситуација ескалирала до ове тачке, Порошенко је одговорио да је боље да се то питање постави Русији. "Украјина није начинила ниједан једини корак како би изазвала ескалацију. Ми смо отворени за дискусију с Русијом", додао је Порошенко.

Порошенко ће скратити свој боравак на економском форуму у Давосу, у Швајцарској, и данас ће се вратити у Украјину "због погоршања ситуације" на истоку земље, изјавио је данас његов портпарол Свјатослав Цеголко.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара